Đurić o situaciji na Kosovu: Potrebna hitna akcija kako bi se sprečila tragedija 1foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić večeras je na svom Tviter nalogu ukazao na sva dešavanja tokom dana na Kosovu, poručujući da je nakon poslednjih odluka vlade u Prištini, čiji je cilj da nasilno protera Srbe sa tog prostora, potrebna hitna akcija kako bi se sprečila tragedija.

Đurić je nabrojao činjenice o današnjim dešavanjima na Kosovu.

„Hiljade Srba širom severa Kosova* nastavljaju mirne proteste protiv ugnjetavanja Kurtijevog režima i nasilnog i nedemokratskog etnički motivisanog zauzimanja opština sa srpskom većinom. Jučerašnja kidnapovanje Miluna Milenkovića u K. Mitrovici od strane Kurtijevih nasilnika – još jedan eskalacioni i destabilizujući potez – danas je na ulice izvela još mirnijih demonstranata“, napisao je Đurić, prenosi Kosovo online.

Zatim je naveo da je danas, u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu, u blizini sela Gnjilice, u opštini Raška, u centralnoj Srbiji, srpska policija uhapsila tri uniformisana lica, u uniformama kosovske policije, naoružana puškama AK-47, pištoljima i noževima, 1.8. km od administrativne linije.

„Ubrzo nakon toga, kosovska* vlada laže o mestu njihovog hapšenja, nagoveštavajući da su uhapšeni na Kosovu* odmah pored administrativne linije. Čak i da je tačno da su uhapšeni na Kosovu* (što nije slučaj, i još jedna laž), podsetimo se da bi svako prisustvo Kurtijeve monoetničke specijalne policije u blizini administrativne linije predstavljalo direktno kršenje Kumanova. Vojnotehnički sporazum. Član 9 Briselskog sporazuma takođe je vrlo jasan po pitanju toga – svako prisustvo policije na severu Kosova* mora da odražava etničku strukturu“, ukazao je ambasador Srbije.

Redosledom događaja, u 16 sati po lokalnom vremenu, u ozbiljnoj i opasnoj eskalaciji, Kurtijeva vlada zabranjuje uvoz i trgovinu sve srpske robe direktno kršeći CEFTA i brojne druge sporazume, lišavajući srpsku zajednicu i druge širom Kosova pristupa hrani, lekovima i osnovne usluge, napisao je Đurić.

„Oko 20 sati po lokalnom vremenu, Kurtijeva vlada zabranjuje ulazak ili promet na Kosovu* za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama. Mere koje je danas usvojila vlada Aljbina Kurtija imaju za cilj da potčine i nasilno proteraju čitavu etničku grupu sa Kosova*. Kao takve, ove radnje sadrže elemente krivične odgovornosti. Potrebna je hitna akcija kako bi se sprečila tragedija“, poručio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari