Đurić: Pozivni broj za Kosovo je u vlasništvu Srbije 1Foto: printscreen

Srbija je vlasnik pozivnog broja za Kosovo, to nije međunarodni pozivni broj, već pozivni broj za geografsku oblast, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je istakao i da se sporazumom o telekomunikacijama štiti imovina Telekoma Srbije.

Đurić je na konferenciji za novinare istakao da su Srbija i Vlada zadovoljni postignutim sporazumom i činjenicom da će Telekom Srbije posle dugog niza godina konačno ponovno raditi legalno na Kosovu, da će imovina te kompanije na teritoriji KiM biti u potpunosti sačuvana i zaštićena. On je podsetio da novi sporazum garantuje prenošenje imovine na novu kompaniju u vlasništvu Telekoma koja će raditi na teritoriji Kosova i Metohije.

„Ovim dogovorom nedvosmileno je konstituisana obaveza prenošenja imovine Telekoma Srbije na kompaniju Telekoma – MTS koja će biti uspostavljena na KiM. Predviđeno je povećanje broja baznih stanica. Biće obnovljeno osam novih lokalcija koje su porušene 2010 i 2011. godine“, istakao je on.
Đurić je naveo i da će rezultat toga biti povećanje i bolja pokrivenosti Telekoma Srbija na Kosovu, tj bolji kvalitet signala.

Direktor Kancelarije za KiM ističe i da je dogovorom predviđeno da Srbija zatraži dodatni pozivni broj za sebe, ali ne za državu već za geografsku oblast. „Telekom Srbija i država Srbija ostaju jedini članovi Međunarodne telekomunikacione unije i tim brojem raspolaže Srbija“, naglasio je Đurić i dodao da je reč o jedinstvenom telekomunikacionom sistemu koji je očuvan.
„Kakav je to državni pozivni broj ako znamo da oni nisu država?“, upitao je Đurić ističući da je država Srbije je obezbedila statusno neutralni okvir.

Đurić naglašava da Priština i ovaj dogovor predstavlja na lažan, iskrivljen i potpuno drugačiji način a da se neki domaći politički subjekti, umesto da podrže sporazum, bave kritizerstvom uzimajući argumentaciju Edite Tahiri i koriste njihove lažne argumente protiv sopstevnih institucija i Vlade.
On je naglasio i da je Srbija uspela da zaštiti sopstveni interes.

Prema nejgovim rečima, radnici Telekoma srbije koji sada rade na Kosovu nastaviće svoje radne odnose sa punim pravima, socijalnom zaštitom a pravnici će se baviti pitanjem kako će se urediti odnosi Telekoma i ćerke firme MTS .

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk kaže da sporazum obezbeđuje kompaniji da može u kontinuitetu da pruža usluge na Kosovu pod istim komercijalnim uslovima. „Neće biti povećanja cena“, kazao je on.

„Više od ovog nije moglo, ovo nam obezbeđuje dugoročni kontinuitet i postojanje na teritoriji KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari