Đurić sa ambasadorom Japana razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji je danas razgovarao sa ambasadorom Japana u Beogradu Akirom Imamurom, izjavio je da duga tradicija bilateralnih odnosa daje podstrek daljem širenju saradnje dve zemlje. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Đurić je podsetio da su Srbija i Japan 2022. obeležili 140. godišnjicu prijateljstva.

Sagovornici su ukazali da će predstojeća poseta ministarke inostranih poslova Japana Joko Kamikave Srbiji biti prilika za razmenu mišljenja o pitanjima od značaja za dalje jačanje veza Srbije i Japana, posebno u domenu ekonomije.

Đurić je ocenio da su japanske kompanije, čiji broj u Srbiji iz godine u godinu raste, prepoznale dobar privredni ambijent.

Kada je reč o odnosima u regionu, Đurić je rekao da je Srbija orijentisana ka miru i stabilnosti.

Ministar je naglasio da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i da želi da ima konstruktivnu ulogu u cilju pronalaženja održivih rešenja, ali da sa druge strane ne postoji sagovornik za normalizaciju odnosa.

Uzimajući u obzir da će Osaka biti domaćin „Ekspo 2025“, gde se očekuje i prisustvo delegacije iz Srbije, Đurić je pozvao Japan da bude jedan od učesnika Specijalizovane izložbe „Ekspo“, koja će 2027. biti održana u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari