Đurić sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske: U interesu Srbije je unapređenje odnosa sa susedima 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić danas je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom u Novom Sadu, izjavio da je negovanje i unapređenje odnosa sa susedima nacionalni interes Srbije.

Đurić izjavio da je na sastanku u Novom Sadu bilo reči o tome kako da se, uz rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti, trasiraju odnosi za budućnost, saopštilo je MSP.

„Srbija je veoma zainteresovana da sa svojim susedom Hrvatskom ima dobre, stabilne, kvalitetne i obostrano korisne odnose, i mislim da predstavnici hrvatskog naroda u Srbiji i predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj mogu da predstavljaju snažan i postojan most za saradnju između naše dve zemlje i naša dva društva“, poručio je on.

Grlić Radman je kao najvažnije među nasleđenim otvorenim pitanjima izdvojio pitanje nestalih, izrazivši očekivanje da će ono u saradnji dve države biti rešeno.

„Bitno je istaći da je u interesu i Hrvatske i Srbije živeti stabilno i u miru, kao dobri susedi“, kazao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, Hrvatska podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, ali je važno rešiti otvorena bilateralna pitanja, kao i usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

„U vrlo izazovnoj geopolitičkoj situaciji važno je promovisati regionalnu stabilnost i dobrosusedske odnose. Čini mi se da nam je to zalog za budućnost. Moramo priznati prošlost kakva je bila, ali i u sadašnjosti rešavati ono što nas opterećuje kako bismo pozitivno gledali u budućnost u interesu dve zemlje i budućih generacija“, poručio je Grlić Radman.

Đurić je dodao da Srbija, istovremeno želi da vidi stalno unapređenje položaja srpskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj i da je jako dobro to što je dogovoreno imenovanje koordinatora sa srpske strane Zajedničke komisije za rešavanje otvorenih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari