Đurić: Sistemski progon nad kosovskim Srbima 1Foto: FoNet

Protiv Srba na Kosovu i Metohiji se vodi „sistematska kampanja progona i pritisaka“, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i apelovao na međunarodnu zajednicu da obezbedi mir i bezbednost.

To pokazuje čitav niz incidenata u proteklih mesec dana, poput neosnovanog hapšenja, kamenovanja povratnika, krađe i paljenja njihove imovine, ali i izjava prištinskih zvaničnika, smatra Đurić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu pozvao međunarodnu zajednicu na Kosovu, Euleks, Unmik i Kfor, ali i najtucajnije države u svetu, da ispune obaveze iz Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244 i Kumanovskog sporazuma kako bi osigurali mir i bezbednost za sve građane.

„Nijedan od incidenata ne možemo posmatrati izolovano“, tvrdi Đurić koji smatra i da, barem deo, vladajućih krugova u Prištini podstiče netoleranciju protiv Srba na Kosovu.

Đurić se požalio i da je prištinska vlada bez konsultacija sa predstavnicima Srba usvojila predlog Statuta Trepče i dala ga Skupštini na usvajanje.

„Onaj ko dira u Trepču udara na temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, predočio je Đurić i poručio da radnici Trepče ne moraju da brinu i da njihova egzistencija neće biti ugrožena.

Đurić je optužio prištinske vlasti da primenjuju metode tajnih optužnica i da njima za navodne ratne zločine terete najuglednije povratnike kako bi sprečili dolazak Srba.

Upitan o dijalogu u Briselu, Đurić je odgovorio da nema najava o nastavku dijaloga, ali je ponovio da je Srbija spremna za razgovore i da je uverena da je potrebno postići kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari