Đurić putuje u Vašington na veliki NATO skup 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić najavio je danas da će predstavljati Srbiju u Vašingtonu, na predstojećoj nedelji samita NATO, ukazujući da je Srbija posvećenja saradnji s alijanskom i da ostaje pri svojoj politici vojne neutralnosti i čuvanja nacionalnih interesa.

„Čast mi je što ću predstavljati Srbiju u Vašingtonu na nizu događaja u nedelji samita NATO. ;Posvećeni smo dijalogu i saradnji dok istovremeno ostajemo čvrsto pri našoj politici vojne neutralnosti i nacionalnim interesima“, napisao je Đurić na mreži X.

On je rekao da će predstaviti politiku Srbije i razgovarati ;sa predstavnicima zemalja sa kojima Srbija deli i sa onima „sa kojima manje deli ili ne deli stav stavove o regionalnim i međunarodnim temama“.

„Naša misija – ojačati poziciju Srbije“, napisao je Đurić.

Godišnji samit NATO-a održava se u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

Na samitu NATO sledeće nedelje u Vašingtonu trebalo bi da se razmatraju konkretni načini za ubrzanje članstva Ukrajine u tom savezu, a očekuje se da će u fokusu biti bezbednosni rizici ruske agresije na Ukrajinu i izazovi u regionu Indo-Pacifika, prenosi Beta.

Teme Ukrajina i Kina

U trenutku dok se ratu Rusije i Ukrajine ne nazire kraj, Sjedinjene Države ugostiće od 9. do 11. jula 32 članice NATO na godišnjem samitu. Jačanje bezbednosti Ukrajine i rešavanje izazova poput onih iz Kine – visoko su kotirane teme, saopštili su američki zvaničnici, preneo je Glas Amerike.

„Podrška Ukrajini i njenoj odbrani od ruske agresije, saradnja sa partnerima, načini za jačanje otpornosti saveznika u suočavanju sa pretnjama i izazovima iz Narodne Republike Kine. Hibridne i sajber pretnje – to su teme na koje ćemo se usredsrediti na samitu“, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara Daglas Džouns.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO saglasni su da je budućnost Ukrajine u Alijansi. Naredne nedelje trebalo bi da budu poznati konkretni koraci za njeno približavanje članstvu u NATO.

Neki od članova američkog Kongresa iskazivali su zabrinutost u vezi sa spremnošću Ukrajine da se priključi uprkos tome što se obavezala da će sprovesti unutrašnje reforme.

Međutim, teme neće biti isključivo Ukrajina i evropska bezbednost. Analitičari ukazuju i da NATO razmatra veću ulogu i u Indo-Pacifiku.

„Australija, Novi Zeland, Republika Koreja i Japan veoma su zainteresovani za produbljivanje saradnje sa NATO. To ne mora nužno biti vojna saradnja – nego oblasti u kojima već postoji neki vid kooperacije“, kaže Stiven Flenagan iz korporacije Rand.

Organizacija samita podudara se sa obeležavanjem 75. godišnjice osnivanja NATO, zbog čega je više od 20 ličnosti, uticajnih na društvenim mrežama, pozvano da prate okupljanje i objavljuju sadržaje koji će obeležiti važnu prekretnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari