Đurić: Tači pravi foto-sešn na groblju Srbima 1Foto: www.mc.rs

Nema iskrenosti u gestu Hašima Tačija koji je doneo cveće na spomenik srpskim žrtavama u Goraždevcu, rekao je Marko Đurić direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je istakao da je inače spreman da pozdravi svaki istinski korak ka pomirenju, koje je potrebno i dodao da u Tačiju vidi nekoga ko i dalje negira i zločinačku ulogu OVK na čijem čelu je bio. Takođe, vidi i nekoga ko negira sve ratne zločine, ko je strahovito doprineo tome da niko ne bude kažnjen za hiljade ubijenih i stotine proteranih Srba sa KiM, rekao je Đurić za Pink.

Đurić satra da Tači uprkos svemu tome, dolazi bukvalno da napravi foto-sešn, da bi mogao nekome u međunarodnoj zajednici da se prikaže kao čovek mira i pomirenja i ističe da to nije dovoljno.

– Ruka pomirenja od strane Srba biće pružena onima koji se istinski pokaju za zločine i pokažu da su spremni da procesuiraju odgovorne za ratne zločine. Za one koji su dovoljno odgovorni i snažni da pokažu da je potrebno da se zatvori jedno ružno poglavlje u zajedničkoj istoriji, a ono može biti zatvoreno samo kroz utvrđivanje odgovornosti – precizirao je Direktor Kancelarije za KIM.

Prema Đurićevim rečima svaki zločin ima ime i prezime i ta su imena na ploči, a uzgred, upravo pristalice ekstremizma u Goraždevcu su je polupale pre par meseci, pa je vlada Srbije, svojim sredstvima obnovila spomenik.

– Mnogo bi bolje bilo da je Tači, umesto što je otišao tamo, da je pronašao one koji su porušili spomenik, zbog čega i danas KFOR mora da dežura u blizini Goraždevca i Srbi se osećaju užasno u tom kraju – rekao je Đurić. On je naglasio da je pitanje da li sa takvim stavom i takvom odgovornošću koju lično nosi, Tači treba da se na taj način odnosi prema tom pitanju.
– Ja lično mislim da ne- naveo je Đurić.

Inače predsednik Kosova Hašim Tači položio je cveće na spomenik stradalim Srbima u Goraždevcu, koje je Senka Jovović, majka Ivana Jovovića, jednog od dečaka ubijenih na reci Bistrici u Goraždevcu 2003. godine, vratila i odnela u policijsku stanicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari