Do kraja odan svojoj državi: Reagovanja Vučića, Dačića i Šešelja povodom smrti Mihalja Kertesa 1Foto: Wikipedia/ Stevan Kragujević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodici, prijateljima i stranačkim kolegama Mihalja Kertesa, „čoveka koji je nadasve voleo Srbiju i čije je političko delovanje obeležilo jednu od najtežih epoha u novijoj istoriji naše zemlje“, saopšteno je danas iz Vučićevog kabineta.

„Do kraja odan svojoj državi, u vremenima velikih izazova, žestokih sankcija i pritisaka u kojima je na racionalan način trebalo voditi računa o zemlji i narodu, Mihalj je odgovorne funkcije obavljao ozbiljno i neumorno, na njemu svojstven temperamentan, vispren, a katkada i buntovan način“, naveo je Vučić.

On je istakao da je Kertes takav bio i kada se suočavao sa brojnim optužbama, noseći se sa njima „ponosno i sračno, do kraja verujući u ideju kojoj je posvetio svoje javno delovanje“.

„Mihalja Kertesa pamtim kao veoma dobrog čoveka i velikog patriotu. Do poslednjeg daha bio je odan Srbiji i za nju požrtvovano radio. Dosmanlijski režim ga je dugo progonio jer je bio blizak Miloševiću. Živeo je veoma skromno i svojim životom garantujem da nikada ni jednog dinara nije ukrao niti se privatno na bilo koji način okoristio“, izjavio je za Danas Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, takođe je uputio izraze saučešća povodom smrti Mihalja Kertesa, nekadašnjeg visokog državnog funkcionera.

Sa tugom sam primio vest o odlasku Mihalja Kertesa, nekadašnjeg člana najviših organa Republike Srbije i jednog od osnivača Socijalističke partije Srbije.

Mihalj Kertes je sve svoje visoke dužnosti, kao član Predsedništva Srbije, narodni poslanik, načelnik SDB SR Jugoslavije, pomoćnik saveznog ministra unutrašnjih poslova, direktor Savezne uprave carina, obavljao kao iskreni patriota. U vremenu velikih društvenih promena, bio je požrtvovan i posvećen ostvarenju državnih i nacionalnih ciljeva Republike Srbije. Porodici, prijateljima i poštovaocima Mihalja Kertesta izražavam iskreno saučešće”, naveo je Ivica Dačić u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari