Do petka će se znati koalicije za parlamentarne izbore na Kosovu 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Politički subjekti imaju rok do petka da CIK-u proglase predizborne koalicije za izbore na početku nove godine. Posle 30. avgusta, svaki politički subjekt koji nije proglasio koaliciju do 30. avgusta biće u obavezi da se sam takmiči na izborima 9. februara. Do sada su samo AAK i Nisma proglasili predizbornu koaliciju. KDI, koji prati svaki izborni proces, ne očekuje da će se ići sa drugim koalicijama na ove izbore.

Od dana kada je predsednica Kosova Vjosa Osmani objavila uredbu o datumu redovnih izbora za Skupštinu Republike Kosovo, političke partije su imale priliku da obaveste CIK o koalicijama sa kojima će se takmičiti na izborima. Zvanično, 30. avgust je rok kada stranke koje će se takmičiti na izborima mogu da najave ovakav vid učešća na izborima 9. februara.

I dok Samoopredeljenje nije odgovorilo na mogućnost predizborne koalicije, Demokratska partija Kosova rekla je RTK samo to da će se takmičiti na parlamentarnim izborima početkom sledeće godine.

Čak su i u DSK-u već najavili da će o mogućim koalicijama razgovarati tek posle rezultata od 9. februara.

Predizborna koalicija Alijanse za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom inicijativom ostaće jedina predizborna koalicija, smatra Eugen Čakoli iz Demokratskog instituta Kosova.

„U avgustu koalicije moraju da budu neformalne,praktično moraju da budu utapanje jedne stranke u drugu, kao što je bio slučaj na izborima 2021. godine, kada su stranke koje formalno nisu sačuvale identitet morale da budu spojene u drugu stranku.

Čakoli kaže da velike stranke nastoje da očuvaju svoj identitet – „dodajte ovde i polarizaciju među njima“.

„Gledajući dinamiku u našem političkom spektru, ne verujem da će nas izbori 9. februara zateći sa bilo kojom većom koalicijom, osim malih partija koje su tradicionalno desničarske ili levičarske koje se pridružuju većim strankama kao što je slučaj sa LDK, koji okuplja male stranke (konzervativne hrišćanske demokrate). Već postoji svojevrsna politička polarizacija i tendencija očuvanja identiteta četiri velike političke partije“, rekao je Čakoli.

Centralna izborna komisija odlučila je da politički subjekat na izborima može da potroši dva miliona i 47 hiljada evra. Izborna kampanja zvanično počinje 11. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari