Dobrica Veselinović: Miriše na srpsko proleće 1

Mislim da je teško uopštavati sve proteste koji su se dogodili u okviru onog što se kolokvijalno naziva „arapsko proleće“.

Niti su oni bili svi jednaki u intenzitetu, zahtevima, ciljevima, a pogotovu u dometima. No, ako bih morao da generalizujem, svakako je važno i ohrabrujuće da se građani bilo gde na svetu okupljaju i otvoreno bez straha izražavaju nezadovoljstvo u odnosu na različite društvene i političke probleme koji se tiču njihovih života – ističe za Danas Dobrica Veselinović iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd u odgovoru na pitanje kakav je načelan stav u vezi sa fenomenom – arapsko proleće, na koje upućuju predstavnici vlasti komentarišući proteste Ne davimo Beograd.

Na pitanje da li je Srbiji potrebno „srpsko proleće“, Veselinović ističe da „proleće dolazi i prolazi svake godine, ono što je važnije je šta nam ostaje posle“.

– Ukoliko je moguće stvoriti i artikulisati nove načine organizovanja iz kojih potencijalno mogu da izađu nove i drugačije politike, onda je „cvetanje“ u proleće jedan od najlepših prizora na svetu. Da li će se to desiti kod nas, videćemo, za sada sve miriše na tako nešto – napominje sagovornik Danasa.

Komentarišući koji su to društveni problemi zbog kojih bi trebalo „ustati“ i organizovati proteste, sagovornik Danasa ističe da su to svakako pitanja „ko i na koji način raspolaže našim javnim resursima, našim javnim preduzećima i ko upravlja našim gradovima“.

– Pored toga tu su i pitanja prava radnika, prava manjinskih grupa, sve prisutne korupcije i stranačkog zapošljavanja. Sve ove teme će tek generisati nove pokrete. Na proteste građani i građanke dolaze iz mnoštva razloga. Neposredni povod je bilo bahato noćno rušenje objekata u izbornoj noći u Hercegovačkoj ulici, i još bahatije ponašanje političara koji su za to najodgovorniji. No, uzroci za protest su mnogo dublji, a to je sveopšta kriza institucija ili ako želite našeg društva u celini u koju smo toliko potonuli da se sem izlaska na ulice i protestovanja drugi izlaz za sada ne vidi – ističe Dobrica Veselinović.

Naš sagovornik napominje da protesti koji se tiču radničkih prava se u Srbiji nažalost dešavaju svakodnevno, bez mnogo pažnje u medijima i oni su jako potresni.

– Malo-malo pa čujemo da je neki radnik zbog ugroženih prava sebi odsekao prst, ili da se dogodilo nešto još gore. Problem je u sistemskom razbijanju sindikalnog organizovanja i nametanja neoliberalne mantre da je privatizacija jedini odgovor, a tržište jedino rešenje. A sve oko nas nam govori da to nije istina – smatra organizator protesta Ne da(vi)mo Beograd.

Upitan da li bi protesti koje organizuje njegova inicijativa mogli da prerastu u opšti bunt, Veselinović kaže da „ako je opšti bunt – ne pristajati na nepravdu, ukazivati na bahatost političara, na zloupotrebe institucija, na kršenje ljudskih prava, govoriti da je nasilje zlo – onda da“.

– Ako opšti bunt znači biti građanin koji voli svoj grad toliko da ne dopušta da njome upravljaju političko-ekonomske elite radi privatnog a ne javnog interesa onda – da, iskreno verujem da su naši protesti talas koji će pokrenuti plimu nove nade za Srbiju – ističe sagovornik našeg lista.

Na pitanje zbog čega nijedna stranka „ne zaslužuje“ da se ova inicijativa identifikuje sa njom, Dobrica Veselinović odgovora da su stranke, i to ne samo opozicione, izneverile očekivanja građana, jer one ne služe javnom interesu već samo usko partijskom.

– To u koliziji sa nepostojanjem unutar demokratskih praksi i demokratskog obrazovanja njihovog članstva i potpuno odsustvo ideološkog usmerenja dovodi do toga da je poverenje u stranke na užasno niskom nivou. Tako da ne vidim mogućnost za saradnju – smatra Veselinović.

Veselinović je na pitanje da li se Vučić plaši protesta koje organizuje inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, odgovorio da se „plaši se jer je svestan da građani Beograda nisu zadovoljni kako se razvija naš grad i to je razlog za ne raspisivanje izbora za skupštinu grada Beograda u isto vreme kada su bili raspisani prevremeni izbori za skupštinu Srbije i opštine u Beogradu“.

– Sa druge strane broj građana na ulici, sa ovako jasnim zahtevima i porukom svakako predstavlja respektabilnu snagu sa kojom se mora tek računati – zaključuje Dobrica Veselinović.

 

Gradska vlast organizator kontramitinga

Kontramiting mitingu podrške RTV-u organizovan je iz kabineta gradonačelnika Novog Sada, govori mejl koji je na društvenim mrežama objavila inicijativa „Podrži RTV“. Mejl je upućen od strane savetnice gradonačelnika za informisanje Nade Kobac, a odredište mu je bio šef deska RTV-a Budimir Marković.

U mejlu je detaljno opisana satnica skupa, izvođači, a prikačen je i tekst koji bi trebalo da izgovori voditeljka skupa. Pored toga tokom jučerašnjeg dana u službu mitinga stavljeno je i preduzeće „Parking servis“, čiji se kamion sa metalnim ogradama nalazio upravo ispred Radio-televizije Vojvodine.

Takođe, unapred je bio poznat i javni javni apel novosadskih profesora, koji je trebalo da bude pročitan na skupu. U apelu se se izražava „najdublja zabrinutost i uznemirenje zbog političkog stanja i izazivanja nestabilnosti u Srbiji, njenoj Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i bratskoj Republici Srpskoj“. „Svedoci smo da se na naše krajeve primenjuje model destabilizacije Makedonije, koji je već dostigao tačku usijanja i pune blokade tamošnjih državnih institucija. Poučeni tim događajima, plašimo se da je i u Srbiji, njenoj AP Vojvodini i RS već započelo izlivanje politike iz institucija na ulice, preteći društvenim podelama i sukobima“, navodi se u apelu. Skupu je trebalo da prisustvuje i pokrajinski mandatar Igor Mirović.

N. S. – M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari