Nova 1997. godina se dočekivala na Trgu republike, a hoće li i 2024? 1Printskrin N1

Protesti za ponavljanje izbora na svim nivoima zašli su u drugu sedmicu, a kako se približava proslava Nove godine hoće li se organizovati određena novogodišnja akcija ili čak doček, kao što je to bio slučaj 1996. godine.

Pokušavajući da sazna od izvora iz koalicije „Srbija protiv nasilja“, ali i mladih koji su u ponedeljak organizovali blokadu kod Vlade Srbije, naš list nije uspeo da dođe do konkretnog saznanja hoće li aktivnosti 31. decembra biti.

Ono što se čini je da želja među studentima i mladima za ovakvu akciju postoji, ali da se još čeka konačna odluka, tako da mogućnost da se ponovi novogodišnja scena iz te ‘96. godine ponovi ne treba isključiti.

Za sada jedino je sigurno da će danas mladi i studenti u 11 časova biti ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a u 12 na platou Filozofskog fakulteta, kao i da će pretposlednjeg dana ove 2023. godine, u subotu, biti održan protest u organizaciji inicijative „ProGlas“.

Ova grupacija, koja okuplja brojne javne ličnosti koje su tokom kampanje pozivale građane širom Srbije da iskoriste svoje pravo glasa, zahteva ponavljanje izbora na svim nivoa, usled, navode, izborne krađe, a šest meseci nakon završetka procesa poboljšanja izbornih uslova.

Opozicione političare iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ ova grupa uglednih ličnosti zamolila je da prekinu štrajk glađu, jer, iako cene njihovu žrtvu, smatraju da ne treba da ugrožavaju svoje zdravlje na taj način.

To će biti ukupno treća grupa protesta u vezi izbora 17. decembra. Prvu su započeli predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“, dan nakon glasanja, koji se svako veče okupljaju ispred sedišta RIK-a (Republičke izborne komisije) u zgradi Male Skupštine u Beogradu, u ulici Kralja Milana.

Zatim su na početku ove sedmice, u ponedeljak, mladi i studenti iz neformalne grupe Studenti protiv nasilja (Borba) organizovali svoju blokadu kod Vlade Srbije u ulici Kneza Miloša koja je trajala šest sati, i koja je okončana njihovim pridruživanjem protestu SPN ispred RIK-a.

A kako je to izgledalo 1996. godine?

U više gradova Srbije od polovine novembra 1996. godine organizovani su građanski, u organizaciji koalicije „Zajedno“, i studentski protesti, kao reakcija na krađu na lokalnim izborima te godine.

Koalcicija „Zajedno“ organizovala je svakodnevno okupljanja, a uporedo sa njima započeti su i studentska protestna okupljanja. Ovi prvi trajali su 88, dok su studenti izdržali i više od 117 dana.

Sve se završilo dolaskom specijalnog izaslanika OEBS-a felipea Gonzalesa 11. januara 1997. i donošenjem leks specijalisa.

Proglašena je pobeda opozicije u mnogim gradovima i opštinama, ali su izborni uslovi ostali nepromenjeni, što je dovelo do bojkota izbora 1997. godine od strane DS, DSS-a i Građanskog saveza Srbije.

Kako su se i tada protesne aktivnoste poklopile sa krajem godine i prazničnim periodom, opozicija je pozvala građane da novu ‘97. dočekaju na centralnom beogradskom trgu.

Trg republike, pak, nije bio dovoljan za sve one koji su želeli da se nađu na ovom opozicionom dočeku, te je ljudi bilo sve od Kalemegdana do Slavije.

Na ovom prostoru, po procenama, stalo je pola miliona građana, a neke, slobodnije, odlaze i sve do cifre od 700.000 građana.

„Nova godina usred protesta. Na ulici milion ljudi. Svi potpuno ludi od energije, od pobune, od mladosti, od želje. Rokenrol, tehno, narodnjaci. Može sve, a najviše znaš ko, Prodidži. Probijam se sa Cviletom, snimatelj sa Studija B i znaš šta radimo? Penjemo se na konja. On me snima, ja s mikrofon Studija B na spomeniku Kneza Mihaila: „Dragi gledaoci Srećna vam nova 1997“. A iza, Beograd gori, ali samo baklje i upaljači, nema mobilnih telefona“, prisetio se ovog dešavanja u skorašnjoj svojoj emisiji novinar Zoran Kesić.

Hoće li se i ovi današnji mladi, studenti, odlučiti da organizuju doček, znaće se sigurnije kasnije večeras ili moguće sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari