Dodik: BiH je naša prolazna stanica 1Foto:Aleksandar Levajković/FoNet

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je Srpska danas nesumnjivo faktor svih političkih procesa u Bosni i Hercegovini i u regionu i istakao da ona ima obrise i karakter države.

„Bosna i Hercegovina je prolazna stanica našeg političkog razvoja. Ona je za nas mesto moranja, a ne mesto želje. Naša želja je ovde, naše srce kuca za ovo ovde“, rekao je Dodik na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja Ustava Republike Srpske.

On je kazao da Republika Srpska funkcioniše na osnovu legalno donesenog Ustava i zakona.

„Po svim elementima koje smo učili, Republika Srpska ima obrise i karakter države, jar ima teritoriju, stanovništvo i efikasnu vlast. Danas je Republika Srpska za Srbe u Srpskoj država“, istakao je Dodik i dodao da se toga neće odreći.

On je rekao da su i na kraju prošlog veka Srbi ponovo morali da se bore za slobodu i da je iz tog zahteva za slobodom stvorena Republika Srpska.

„Naučili smo istorijsku lekciju da tamo gde Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu i zato je Republika Srpska sinonim za našu slobodu, kao što je to i Srbija koja je naša matica, u koju se zagledamo, koju volimo i koju ne možemo da ne pratimo i sa radošću se odnosimo prema svakom njenom napretku, a uvek smo tužni ako nešto nije u redu“, rekao je Dodik.

On je naglasio da danas Republika Srpska nije upitna kod „našeg naroda, a sve više nije upitna ni kod ostalih među nama i onih koji žive sa nama“.

Dodik je istakao da je Republika Srpska udvostručila svoj domaći proizvod, koji je sada veći od deset milijardi maraka.

Naveo je i da su ovih dana u Beogradu mogli da se čuju arogantni stavovi američke administracije o tome da na Kosovu može da se formira vojska.

„Tamo ne piše nigde da možete da formirate vojsku, a mi imamo napisano u Dejtonskom sporazumu da Republika Srpska može da ima vojsku“, rekao je Dodik i dodao da ima mnogo izazova kojima će se baviti.

On je zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ima u vidu da ne može da se odvoji pitanje Kosova i Republike Srpske i da ne mogu za neke da važe pravila, a za neke ne.

Ako se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto se poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, upitao je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da je zahvalan Vučiću za najbolje moguće odnose koje imaju.

„Verujem da ćemo uskoro završiti posao na deklaraciji koju smo zajedno radili. Ona nije uperena ni protiv koga, već je samo odraz onoga o čemu govorimo. Mi smo jedinstven narod sa jedinstvenom kulturom, verom, pismom, jezikom i ne može nas niko svrstavati tamo gde nismo“, ukazo je Dodik.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je na svečnost došla i kao izaslanik predsednika Srbije, rekla je da su „specijalne veze između Republike Srpske i Srbije bolje i jače nego ikada“, jer Srbije i Srpska nikada nisu imale više zajedničkih projekata.

Brnabić je podsetila na pomoć Srbije Republici Srpskoj i navela donaciju od pet miliona evra za Srebrenicu i još oko 5,5 miliona evra za zajedničke projekte kao što su vrtići, škole, javni putevi, studentski domovi, „i to ne samo u Republici Srpskoj, već i u drugim opštinama u Federaciji gde živi naš narod“.

„Nastavićemo tako, jer smo danas sve više tamo gde treba da budemo, i dalje ćemo da se pomažemo, da sarađujemo, da se nađemo jedni drugima i u dobrim i u lošim vremenima. Tako je sada, a tako će biti u budućnosti“, istakla je Brnabić i čestitala Dan Republike Srpske i prvi Ustav Republike Srpske.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je Republika Srpska danas mnogima trn u oku.

„Nama je jasno zašto je to tako, ali bez Republike Srpske i bez njenog mudrog i dobrog rukovodstva nema opstanka srpskom narodu“, istakao je patrijarh.

On je predstavnicima Republike Srpske, narodu srpskom i svim žiteljima Srpske poželeo svako dobro i napredak, a pre svega slogu, bratsku i hrišćansku ljubav.

Prijemu su prisustvovali i predstavnici vlasti Republike Srpske, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici Vlade Srbije i poslanici Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari