Dodik: Dara je prevršila meru 1

Ne verujem da je moguće ubediti civilizovani svet da je Američka ambasada u pravu kada kaže da je referendum kršenje međunarodnog ugovora i bez obzira što nije dobro imati probleme sa Amerikancima, nekada dođete u poziciju da morate, jer kod nas postoji izreka „dara je prevršila meru“.

To je izjavio danas predsednik RS Milorad Dodik. On je posle današnjeg sastanka sa ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini Petrom Ivancovom za Radio Slobodnu Evropu ponovio da referendum nije priča ni o statusu, ni o otcepljenju.

Nama je primarno da završimo ovaj deo posla. Na našem dnevnom redu nije secesija, već neka druga pitanja. Da li će to biti u nekim godinama koje dolaze, da li će to moja generacija uraditi ili ne, ne znam, kazao je Dodik.

Međutim, imajući u vidu kretanja i grubu silu nametanja i oduzimanja nadležnosti, pretpostavljam da ćemo se opet vratiti na onu priču „dara je prevršila meru“, pa bi možda i to moglo da dođe na dnevni red, dodao je predsednik RS.

Komentarišući mogućnost da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko ove sedmice potegne za bonskim ovlašćenjima, Dodik je rekao da njegovu odluku ne bi prihvatio.

I kada su bonska ovlašćenja ranije masovno primenjivana to je bilo protivzakonito. Mogu samo da kažem da ne znam šta bi on mogao da potegne, ali ukoliko, hipotetički, dođemo u situaciju da Miloradu Dodiku zabrani politički rad, ja to ne bih prihvatio, istakao je Dodik.

Predsednik RS je objasnio da organizovanje referenduma u entitetima nije protivno Ustavu BiH.

U članu 33 Ustava navodi se da Bosni i Hercegovini pripadaju nadležnosti koje su izričito date ovim Ustavom i nabrojano ih je devet, a sve ostalo što nije izričito dato Ustavom pripada entitetima i po tom osnovu nama pripada referendum, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari