Dodik: Obeležavanje 1.marta provokacija političkog Sarajeva 1Milorad Dodik Foto: EPA/VLADIMIR STOJKOVIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je obeležavanje 1. marta kao takozvanog „dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine“ provokacija političkog Sarajeva i poručio da taj datum nije, niti će ikada biti praznik.

Prvi mart kao praznik je podvala međunarodnoj javnosti i zloupotreba naziva Bosne i Hercegovine za bošnjačke potrebe, jer saglasnost Srba i Republike Srpske za obeležavanje tog datuma nisu dobili, niti je moguće da je dobiju, rekao je Dodik za Srnu.

Ako Republika Srpska ikada bude obeležavala taj datum, kaže Dodik, obeležavaće ga kao dan početka stradanja svih i dan kada je pala prva nevina srpska žrtva u BiH, koju su mučki ubili muslimanski ekstremisti pod kontrolom tadašnjeg muslimanskog političkog rukovodstva.

Predsednik Srpske je naglasio da je Sarajevo danas gotovo etnički očišćeno od Srba, a ubistvo srpskog svata tog 1. marta, s ove istorijske distance, može se slobodno uzeti kao datum početka etničkog čišćenja u Sarajevu i teritorijama pod muslimanskom kontrolom.

Kao što je Alija Izetbegović u Dejtonu predstavljao virtuelnu Bosnu i Hercegovinu, jer pola teritorije nije kontrolisao u punom smislu te reči, tako i njegov sin danas obeležava 1. mart na istom parčetu zemlje koje je kontrolisao i njegov otac pre 25 godina, naveo je Dodik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari