Dodik posle glasanja u konzulatu u Banjaluci: Stabilna Srbija je naš narodni interes 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Dodik je, javili su banjalučki mediji, biračko pravo iskoristio suprotno zakonu koji predviđa tajnost glasanja i izjasnio se javno pred svima, ne ulazeći u glasačku kabinu.

„Stabilna Srbija je naš narodni interes pa i nas u Republici Srpskoj. Republika Srpska ima odlične odnose sa Srbijom i uvek kad je Srbija stabilna je lakše imati oslonac za svu podršku koja nam je neophodna“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ocenio je da je važno da svi Srbi u Republici Srpskoj dobiju automatsko državljanstvo Srbije, bez prolaženja kroz sve komplikovane procedure.

„Zato uvek kad razgovaram sa rukovodstvom Srbije insistiram na tome“, rekao je on.

Naveo je da to pravilo i u okruženju, navodeći da su Hrvati u Bosni i Hercegovini su uključeni kroz automatsko državljanstvo u izborni proces Hrvatske, a da je slično i sa Mađarskom.

Komentarišući primedbe pojedinih političkih faktora iz Srbije zbog mogućnosti da se građani iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske sa dvojim državljanstvom izjašnjavaju na izborima u toj zemlji, Dodik je kazao da su građani RS „dobili državljanstvo po propisima Srbije, a ne po propisima vanzemaljaca“.

Pravo da glasa na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji moći će da iskoristi oko 11.500 osoba sa državljanstvom Srbije u BiH na 19 biračkih mesta.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari