Dodik: RS podržava izvorni Dejton 1Foto: republikasrpska.net

Republika Srpska podržava izvorni sporazum koji je doneo mir i koji funkcioniše dve decenije, poručio je predsednik RS Milorad Dodik, povodom 21 godine od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naglasio da će tražiti da se svih 83 nadležnosti koje su otete i prenesene na nivo BiH dovedu u sklad sa Dejtonom. Dodik podseća da je ovaj sporazum kontinuitet međunarodnog subjektiviteta RS, koja je u taj sporazum unela svoju teritoriju i efikasnu vlast, prenosi RTRS.

„Uspevamo vratiti poziciju poštovanja slova Dejtonskog sporazuma u BiH i to će biti naša politika i dalje, imajući u vidu da su visoki predstavnici, zaduženi da sprovode slovo Dejtona, kršili međunarodno pravo u više navrata i učinili krivična dela međunarodnog karaktera prenoseći nadležnosti na nivo BiH i kršeći prava stečena Dejtonskim sporazumom“, rekao je Dodik.

Komentarišući to što mu je lider SDS Vukota Goveradica, poslao, pa povukao poziv na obeležavanje 21 godine od Dejtona, Dodik je ocenio da je to veoma nedoraslo, poručujući da SDS nema ništa sa Dejtonskim sporazumom, jer je njega potpisala RS, a ne ta stranka.

Dodik je zaklučio da je RS ključni faktor Dejtonskog sporazuma činjenicom da je potpisala sve anekse, a da su sve neustavne stvari u BiH odraz nasilja međunarodne zajednice i pohlepe bošnjačke političke elite. 

Podsetimo, pre 21 godinu potpisan je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, čiji su garant sprovođenja Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Sporazum je potpisan u američkoj vojnoj bazi „Rajt Peterson“, u gradiću Dejton, u državi Ohajo, 21. novembra 1995, a ozvaničen je 14. decembra iste godine u Parizu, pa ga zovu još Parisko-dejtonski mirovni sporazum. U prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpislali su ga predsednici Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan je podela BiH po ključu 51 posto teritorije Federaciji BiH i 49 posto Republici Srpskoj, te Distrikt Brčko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari