NASTAVAK S 1. STRANE
Dobro obavešteni izvor Danasa iz Koalicije za evropsku Srbiju, međutim, tvrdi da se Ivica Dačić prilikom svoje posete Rusiji, osim s ruskim zvaničnicima, sastao i s udovicom Slobodana Miloševića, Mirjanom Marković. Naš sagovornik smatra da je želja predsednika SPS-a da se sastane s bivšom predsednicom JUL-a, ipak motivisana pokušajem da se sačuva „obraz“ pred onim biračima socijalista koji su privrženi liku i delu bivšeg predsednika.

NASTAVAK S 1. STRANE
Dobro obavešteni izvor Danasa iz Koalicije za evropsku Srbiju, međutim, tvrdi da se Ivica Dačić prilikom svoje posete Rusiji, osim s ruskim zvaničnicima, sastao i s udovicom Slobodana Miloševića, Mirjanom Marković. Naš sagovornik smatra da je želja predsednika SPS-a da se sastane s bivšom predsednicom JUL-a, ipak motivisana pokušajem da se sačuva „obraz“ pred onim biračima socijalista koji su privrženi liku i delu bivšeg predsednika. Izvor Danasa, međutim, napominje da „u agendi“ Ivice Dačića postoji i plan za sastanak s predstavnicima Evropske unije, a da socijalisti trenutno pokušavaju da se „taktiziranjem“ izbore za što bolju ponudu evropskog bloka u aktuelnim pregovorima za sastav vladajuće koalicije. On, takođe, ocenjuje da najave da je koaliciona saradnja socijalista s radikalima i narodnjacima sasvim izvesna – nisu tačne, jer da „u SPS zaista žele da prave koaliciju s ovim strankama, to bi dosad sigurno i učinili“.
Iako do zaključenja ovog broja nije bila završena sednica Predsedništva DS, izvori Danasa iz koalicije okupljene oko ove stranke potvrđuju da su uvereni da je rukovodstvo socijalista bliže odluci da podrži evropski blok. Koalicioni partner SPS-a, Jedinstvena Srbija, kaže naš izvor, zbog ekonomskih razloga više naginje ka DS, a to donekle potvrđuje i izjava predsednika JS Dragana Markovića Palme da su „dosadašnji razgovori koalicije SPS-PUPS-JS sa radikalima i Demokratskom strankom Srbije tek početak, i da dogovoreni principi ne znače još ništa“.

Oliver Dulić razgovarao sa Stefanom Leneom

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić razgovarao je u petak o političkoj situaciji u Srbiji s direktorom Generalne direkcije spoljno i političkoj-vojnih poslova Direkcije za zapadni Balkan Štefanom Leneom. Lene je preneo Duliću da EU „s pažnjom prati političke procese u Srbiji nakon nedavno održanih izbora“. U razgovoru sa Leneom, Dulić je izrazio očekivanje da će ubrzo biti formirana nova stabilna vlada koja će ubrzati proces evropskih integracija.

Iz DS-a su u petak takođe ocenili da bi bilo „pogubno“ ako predsednik DSS Vojislav Koštunica „pokloni“ Beograd radikalima.

PUPS: Bez konačnog dogovora o vlasti u Beogradu

Jagodina – Prvi na beogradskoj listi koalicije SPS-PUPS-JS Milan Krkobabić izjavio je u petak da konačan dogovor o vlasti u Beogradu nije postignut. „Razgovori oko vlasti u Beogradu su za nas tek početak i to jedan temeljan početak, a kako će se razgovori odvijati dalje videćemo. Mi u ove razgovore ulazimo veoma ozbiljno sa jednim ciljem, a to je da realizujemo program koji smo izložili našim građanima i za šta smo dobili poverenje“, kazao je Krkobabić za jagodinsku televiziju Palma plus. Krkobabić, koji je i član Izvršnog odbora PUPS, kazao je da ta stranka „nema emotivan pristup ni prema jednoj strani“. „Za nas je socijalni princip primaran, odnosno borba protiv siromaštva. Siromaštvo je najveći problem Beograda i Srbije. Mi smo obavezni da zahteve građana realizujemo, u protivnom naš rad gubi smisao“, kazao je on.

„Bilo bi pogubno da Koštunica uspe u namerama da pokloni najvitalniji centar Srbije, Beograd, Aleksandru Vučiću i radikalima za čije vladavine su Beograđani proganjani iz svojih stanova, pretilo im se pištoljima i crnim listama za odstrel novinara i neistomišljenika“, navodi se u saopštenju DS-a, uz konstataciju da se pobeda liste Za evropsku Srbiju ne može sakriti „postizbornim kombinatorikama Koštunice“.

BORISLAV MILOŠEVIĆ: Situacija odlična, ne i beznadežna

Iako je odranije poznato da Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića, pokojnog predsednika SPS nije u najboljim odnosima s delom aktuelnog rukovodstva socijalista, naročito liderom Ivicom Dačićem, njegov boravak u Moskvi otvorio je brojne spekulacije o tome da li će se sresti s članovima Miloševićeve porodice. Dačić je preksinoć nakon sastanka u DSS demantovao da će se sresti sa Mirjanom Marković.

O tome da li će lider Socijalističke partije Srbije razgovarati s članovima porodice Milošević nije želeo da govori ni Borislav Milošević, brat pokojnog jugoslovenskog predsednika, koji živi i radi u glavnom gradu Rusije.

„Politička situacija u Beogradu je odlična, ali nije beznadežna“, zaključio je Borislav Milošević, odbijajući da odgovori na pitanja Danasa.

Kandidat DS za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas je u petak komentarišući postizanje načelnog sporazuma radikala, narodnjaka i socijalista o formiranju gradske vlasti, naglasio da se „ne mogu na nivou Beograda voditi pregovori na jedan, a na na državnom nivou na drugi način“.

Papandreuova ponuda SPS-u

Ukoliko Socijalistička partija Srbije uđe u vladu koja bi Srbiju povela ka Evropi, mogla bi konačno da se nada ulasku u Socijalističku internacionalu, poručio je predsednik te organizacije i lider grčkih socijalista Jorgos Papandreu. U ekskluzivnom intervjuu za Bi-Bi-Si, Papandreu je rekao da veruje da posle izbora u Srbiji čitav Balkan ima priliku da ubrzano krene ka Evropskoj uniji i da ta prilika ne sme da bude propuštena. Boris Tadić uživa poštovanje svih u EU, ali i u Socijalističkoj internacionali – organizaciji čija je članica i njegova stranka, rekao je Papandreu.

On je naveo da je tokom izborne noći razgovarao s funkcionerima DSS-a Aleksandrom Popovićem i Nenadom Komatinom i pozvao ih da zajedno formiraju vlast u Beogradu kako bi nastavili da rade na poslovima koje su započeli pre nekoliko godina. Đilas, međutim, smatra da je prethodni dogovor narodnjaka s radikalima već postojao. U skladu s tim, a kada je reč o mogućoj koaliciji radikala, narodnjaka i socijalista u Beogradu, Đilas je naveo da „postoje ljudi koji su spremni da izigraju volju građana“.

LDP primljena u Liberalnu internacionalu

Liberalno-demokratska partija u petak je zvanično primljena u Liberalnu internacionalu, međunarodnu asocijaciju liberalnih partija, saopšteno je iz te stranke. Kako navodi LDP, na kongresu Liberalne internacionale, koji se 15. do 17. maja održava u Belfastu, podržana je prijava LDP-a čime je ta stranka primljena u posmatračko članstvo u toj organizaciji. Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je juče u razgovoru sa šefom delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozepom Ljoverasom i direktorom Generalne direkcije spoljno i političko-vojnih poslova Direkcije za zapadni Balkan Štefanom Leneom ponovio da ta stranka neće ući u vladu sa Socijalističkom partijom Srbije, ali da će podržati svaki evropski zakon i predlog proevropske vlade.

– Nije problem Vučić. Problem su oni koji su slagali svoje glasače. Beograđani su izabrali evropsku budućnost, a mi ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima da tako i bude. Oni koji su tvrdili da su Beogradu potrebne promene, jer u prethodnom periodu ništa nije urađeno, ubedljivo su poraženi na izborima – ocenio je Đilas.
On je naveo i to da postoje programske sličnosti između DS i i koalicije oko SPS u domenu socijalne pravde i izrazio zadovoljstvo što je LDP podržala formiranje demokratske vlasti.
Demokrate su, takođe, saopštile da su započele proces neformalnih pregovora za formiranje opštinskih i gradskih organa vlasti u Srbiji. Takođe se navodi da su lokalni odbori DS, odlukom IO DS, ovlašćeni da vode pregovore sa SPS, ali i sa svim drugim strankama i grupama građana s kojima postoji programska bliskost i zajednički principi razvoja lokalne samouprave.
Rukovodstvo G17 plus oglasilo se u četvrtak, nakon sastanka Predsedništva ove stranke, saopštenjem u kome se navodi da G17 plus ne želi da sarađuje sa socijalistima na republičkom nivou, ukoliko SPS bude podržala kandidata SRS za gradonačelnika Beograda Aleksandra Vučića.
Ovaj stav je za Danas potvrdio i Nikola Papak, portparol G17 plus.
– Odluka Predsedništva G17 plus da neće praviti koaliciju sa SPS na republičkom nivou ako socijalisti podrže kandidaturu Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda je jasna poruka SPS-u da ne može da sedi na dve stolice i tako dovodi u pitanje evropsku budućnost Srbije. Ovaj predlog Predsedništva je upućen Glavnom odboru na usvajanje i mi ostajemo pri takvom stavu, jer ne želimo da prihvatimo takvu vrstu koalicije. To je ujedno i raspoloženje koje vlada i unutar čitave koalicije Za evropsku Srbiju – navodi Papak.
On ističe da je ishod pregovora o sastavu nove vlade i dalje neizvestan, a da SPS mora što pre da se odluči. Nikola Papak kaže da saradnja evropskog bloka s koalicijom DSS-NS trenutno nije realna opcija.
Marko Đurišić, predsednik Izvšrnog odbora DS je u petak, pre sastanka Predsedništva ove stranke, za naš list potvrdio da u DS razmišljaju na „apsolutno isti način“ kao i u G17 plus o pitanju mogućnosti da SPS podrži dolazak kandidata SRS Aleksandra Vućića na funkciju gradonačelnika Beograda.
– Nezamislivo je i neodrživo da SPS sarađuje s radikalima i DSS u Beogradu, a da s našom koalicijom sarađuje u parlamentu Srbije, i pri tom očekivati da će normalno funkcionisati vlast u Beogradu i na republičkom nivou – kaže Đurišić.
On istovremeno konstatuje da su putovanje Nikolića i Vučića u Hag i konsultacije s Vojislavom Šešeljom najbolji nagoveštaj kako bi „izgledala vlada koju bi oni predvodili i ko bi vodio ključnu reč“.
– Dok iz redova radikala i narodnjaka stižu pompezne najave da će oni predvoditi vladajuću koaliciju u Skupštini Srbije, mi radimo na isti način koji nam je doneo pobedu na minulim izborima i nadamo se da će izborna volja građana biti pretočena u izgled nove vlade – naglašava Đurišić.
Predsednica Političkog saveta LDP-a Vesna Pešić je za Danas potvrdila stav predsednika liberala Čedomira Jovanovića da LDP „neće kočiti formiranje proevropske vlade“.
– Što se nas tiče, sve kombinacije dolaze u obzir, osim saradnje s Koštunicom i SRS. Gde god možemo i kako možemo mi ćemo pomoći, a za ostalo ne znam – kaže Pešićeva.
Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je u petak da samo 126 narodnih poslanika mogu predstavljati većinu koja izražava volju građana i upozorio da bi sve drugo predstavljalo prekrajanje narodne volje, uzurpaciju vlasti i suspendovanje demokratskog poretka.
– Pretpostavljam da Boris Tadić zna da njegova koalicija od pet stranaka sa 102 mandata nije većina u parlamentu Srbije. Dosad još niko osim Borisa Tadića nije tvrdio da glas dat na izborima njegovoj koaliciji više vredi nego glas dat drugim političkim strankama – naveo je Koštunica.
Razgovori o formiranju nove republičke vlasti između SRS, DSS-NS i koalicije oko SPS biće nastavljeni danas ili sutra, po povratku Tomislava Nikolića i Dragana Todorovića iz Haga i lidera SPS Ivice Dačića iz Moskve, najavio je u petak generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić na stranačkoj konferenciji za novinare.
Vučić je pozdravio preksinoćnji dogovor ove tri grupacije o principima i budućem delovanju Vlade Srbije i izrazio uverenje da će u relativno kratkom roku biti postignut dogovor o kadrovskim rešenjima. Vučić je takođe rekao i da su u petak pre podne vođeni razgovori o koaliciji tih stranaka na gradskom nivou i da uskoro očekuje finalizaciju dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari