Svi mediji na Kosovu izvestili su o sastanku Kontakt grupe u Beču uz ocenu da su ostala otvorena sva pitanja oko statusa, a da su se zemlje-učesnice dogovorile o posredničkoj trojci EU – SAD – Rusija.
Dnevnik Koha ditore objavio je da su se predstavnici zemalja Kontakt grupe dogovorili da se formira „trojka za status Kosova“, kako je predložila Nemačka, dok su pitanja vezana za početak i način vođenja pregovora ostala otvorena.

Svi mediji na Kosovu izvestili su o sastanku Kontakt grupe u Beču uz ocenu da su ostala otvorena sva pitanja oko statusa, a da su se zemlje-učesnice dogovorile o posredničkoj trojci EU – SAD – Rusija.
Dnevnik Koha ditore objavio je da su se predstavnici zemalja Kontakt grupe dogovorili da se formira „trojka za status Kosova“, kako je predložila Nemačka, dok su pitanja vezana za početak i način vođenja pregovora ostala otvorena. „Zna se da će ovu grupu voditi trojica diplomata: Frenk Vizner iz SAD, Aleksandar Botsdan Kračenko iz Rusije, dok Evropska unija još nije utvrdila ko će je predstavljati u trojci“, naveo je list. Dnevnik je dodao da se kao mogući predstavnik EU pominje pomoćnik visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Britanac Robert Kuper.
Jedan nemački izvor Kohe izjavio je da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi, ali da su, sem dogovora o trojci, sva ostala pitanja ostala otvorena. „Ne zna se kada će početi razgovori, koliko će trajati, jer dok Amerikanci insistiraju na pregovorima od 120 dana Rusi traže neograničeno vreme“, naveo je isti izvor. Takođe nije poznato šta će biti osnov za razgovore. SAD i zapadnoevropski zvaničnici insistiraju da osnov bude plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, dok Rusija traži novi početak.
I drugi dnevnici na Kosovu kratko izveštavaju sa sastanka Kontakt grupe, navodeći da posle sastanka u Beču niko od predstavnika zemalja članica Kontakt grupe nije davao izjave za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari