Neophodno osiguranje vozila od 120 evra mesečno, koje predstavlja deo sporazuma o slobodi kretanja postignutog u dijalogu Beograda i Prištine, čija je primena počela juče, ugrozilo je građanska prava mnogih Srba i Albanaca s Kosova i juga Srbije, tvrde njihovi politički predstavnici.

Štaviše, kako upozoravaju, dogovor o slobodi kretanja imaće za posledicu da ta sloboda više ne postoji.

Vozači iz centralne Srbije prema Kosovu, kao i u suprotnom pravcu. moraju da na administrativnim prelazima plate osiguranje vozila od 60 evra, koje važi 15 dana. Građani koji su prinuđeni da svojim prevozom svakog dana idu preko prelaza, a najviše ih je u Kosovskom Pomoravlju, opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, kao i na severu KiM, moraće da svakog meseca izdvoje 120 evra, znači godišnje ukupno 1.440 evra.

Zbog nesređene situacije na prelazima Jarinje i Brnjak, primena sporazuma na severu Kosova još neće početi, ali hoće na Merdarima, na potezu Prokuplje – Podujevo – Priština, kao i na Končulju, preko kojeg se jug Srbije spaja sa Gnjilanima i Kosovskom Kamenicom.

„Ovom uredbom direktno je pogođeno oko 30.000 Srba koji žive u opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo, koji su upućeni na svakodnevno prelaženje administrativnih prelaza Končulj i Mučibaba, na kojima se primenjuju evropski standardi, a oni žive po afričkim standardima“, kaže Dragan Nikolić, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga.

Nikolić objašnjava da „Srbi u Kosovskom pomoravlju od 1999. nemaju bolnicu niti porodilište, i da su za takve zdravstvene usluge upućeni na Zdravstveni centar Vranje, kao i za matičnu službu ili usluge gnjilanskog SUP, koji su takođe izmešteni u Vranje, do kog mogu da dođu samo u svojim automobilima jer nema autobuskog prevoza ni železnice“.

Boban Jeftić, predsednik opštine Kosovska Kamenica, navodi da je u toj opštini svega 0,1 odsto Srba do sada uzelo “KS” tablice, a da ogromna većina i dalje koristi stare „GL“ tablice MUP-a Srbije. „Situacija je alarmantna, sablasno je, smanjeno je kretanje prema prelazu Končulj gde su do juče bile velike gužve, a i oni koji su juče prošli prelaz Bela Zemlja – Končulj sa „GL“ tablicama ne znaju šta ih čeka na povratku“, upozorava Jeftić.

Riza Haljimi, jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije, ocenjuje da umesto obećane slobode, sada postoji „potpuna blokada kretanja“. „Umesto administrativnih, sada imamo finansijske poteškoće i to nepremostive… Naplatu osiguranja za ulazak na Kosovo najviše će osetiti Albanci iz Preševske doline koji imaju rodbinske veze na Kosovu, a i potrebu da svakodnevno ili često zbog posla putuju do Gnjilana ili Prištine. Zamislite kako neko sa prosečnom platom od 200-300 evra može da plaća mesečno 100 evra samo za osiguranje vozila za ulazak na Kosovo“, izjavio je Haljimi, koji je predsednik Partije za demokratsko delovanje iz Preševa.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje probleme prilikom primene sporazuma i kaže da će se, što se tiče policije, prelasci administrativne linije sa ličnim kartama „odvijati normalno“. „Jedan od problema koje vidim u ovom trenutku odnose se na pitanje osiguranja za vozila, odnosno mogućnost naplate eventualne štete na vozilima koja bude načinjena. Osiguranje nije u nadležnosti policije, ali mislim da bi trebalo ići na smanjenje cene“, rekao je Dačić.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi potvrdio je da je počela naplata osiguranje za vozila iz centralne Srbije koja ulaze na Kosovo, ali i napomenuo da na severu ta mera „neće odmah zaživeti“. Redžepi je istakao da je na naplati skupog osiguranja „insistirala Srbija“, u okviru briselskog dijaloga.

Posebna pravila za „RKS“

Osiguranje od 60 evra za 15 dana važi za vozila sa registarskim tablicama iz centralne Srbije, kao i na ona s Kosova s tablicama „KS“, takozvanim Unmikovim, koje je do danas uzelo oko 5.000 kosovskih Srba. Vozilima s registracijom „RKS“ (Republika Kosovo) na administrativnim prelazima biće izdavane probne tablice, koje koštaju oko 3.000 dinara i osiguranje od 500 dinara po danu provedenom u centralnoj Srbiji.

Uredba u Glasniku

Uredba o kontroli prelaska administrativne linije sa Kosovom i Metohijom objavljena je u novom Službenom glasniku Srbije. Uredbom se propisuju uslovi za prelazak preko administrativne linije, kretanje i boravak na toj liniji i mere koje se mogu preduzeti protiv onih koji krše taj akt Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari