"Dogovor oba poglavara, Porfirija i Vučića - oštro prema nama unutra, blago prema 'svetu'" 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav; Medija centar Beograd

Patrijarh Porfirije, svom vernom narodu i građanstvu, u samo dva dana posla protivrečne poruke.

Juče, da će praviti crne liste školskih direktora koji „izbegavaju“ organizovanje verske nastave, a danas, posle mnogo vremena, i za razliku od njegovih prethodnika, odaslao je poruku mira kosovskim Albancima. Da je govorio samo danas, moralo bi mu se odati priznanje. Ali, govorio je i juče, ne u monaškom miru, već u diskriminatorskom nemiru – kaže za Danas profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić.

Kako dodaje, zato su važne njegove pobude za vremenski bliske govore mržnje i govore ljubavi. Ne znam ih, zato mogu samo zaključivati – kaže naša sagovornica.

Podsetimo, nakon što je juče patrijarh Srpske pravoslane crkve izjavio da će se konsultovati da li da objavi imena direktora škola koji su navodno odvlačili đake da se opredele za časove veronauke, danas je, povodom Vidovdana, izjavio sledeće: „Pozvani smo da budemo braća sa svima, i s Albancima, naravno, pre svih, jer ovde živimo s njima. I jedne i druge Gospod je stvorio, svi smo ikona božja. A siguran sam da i oni znaju ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim delom veruju na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu božjem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to sami razumememo“.

Izvesno je da je za razliku od svih prethodnih „vidovdana“, tokom perioda vladavine Aleksandra Vučiča, za sada, ovaj protekao bez govora mržnje prema kosovskim Albancima.

Čak se nisu ni oglasili njegovi dežurni izaslanici za govor mržnje, poput aktuelnog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

– Verski poglavar, moguće, nastoji da se prilagodi svetovnom. Za „domaću upotrebu“ služe pretnje, crne liste, diskriminacija. Blag današnji govor računa sa prelaznom ocenom evropskog i uopšte zapadnog sveta u procesu „uređenja odnosa Beograda i Prištine“, kako valjda, agenda glasi. Ili smo, najzad, došli do „simfonije“ crkve i države čija neskrivena harmonija podrazumeva dogovor oba poglavara o metodologiji – oštro prema nama unutra, blago prema „svetu“. Spoljašnjem – smatra Vesna Rakić Vodinelić.

Isto kao što brižno trljamo čelo pred radnicima FIAT – Stelantis, dodaje ona, a okrećemo glave od Vijetnamaca, robova LINGLONG – a.

– Iako su svi ovde, pod jurisdikcijom ove države. Samo rade za različite firme, i za istočne i za zapadne. Ali samo jedni radnici, oni za koje se pokazuje (varljiva) briga, su ujedno i birači – zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari