Dok je vlast nezadovoljna, šta o Piculi misli opozicija? 1foto (BETAPHOTO/European Parliament/Brigitte HASE)

Dok vlast nije zadovoljna izborom Tonina Picule za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, deo opozicije hvali njegovo radno iskustvo i poznavanje regiona, od njega očekuje objektivnost i insistiranje na reformama, a nada se da jasno i relano opisivati situaciju u Srbiji i da neće podleći zavodljivim podsticajima vladajuće većine da povremeno zažmuri na jedno ili oba oka.

Na vest o Piculi kao izvestiocu vrh države imao je samo teške i gorke reči negodovanja, pa je glas opozicije, koja nastoji da uspostavi dobru vezu sa evrospkim poslanicima o dkojih neretko traži pomoć, nije čuo.

Duško Lopandić, potpresednik Srbija centra, za Danas kaže da u načelu izbor izvestioca iz susedne zemlje, pa još u kontekstu kompleksnih odnosa Srbije i Hrvatske, nije najbolje rešenje.

– S druge strane, izestilac Picula je iskusna osoba verziran u radu EP i potrebi izrade objektivnih i uranoteženih izveštaja, koji odražavaju političke stavove većine u EP i šire u EU. Treba očekivati da će on tražiti načine da podstiče reforme i proširenje EU. Uz ovo, treba dodati da su socijaldemokrate predstavnici tradicionalno kritičniji prema SNS vlastima u Beogradu, što će se verovatno donekle oslikavati i u Piculinom pristupu – objašnjava Lopandić.

Dok je vlast nezadovoljna, šta o Piculi misli opozicija? 2
foto: EWB

A Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, je siguran da će Picula insistirati na refomama.

– Izbor Tonina Picule je izbor čoveka koji veoma dobro poznaje region i ima veliko iskustvo u međunarodnim odnosima. Siguran sam da će insistirati na ispunjenju kriterijuma, demokratskih standarda i vrednosti za Srbiju kao državu kandidata za članstvo u EU i manje su šanse da Picula upadne u klijentelistički odnos prema vlastima u Srbiji kao neki njegovi prethodnici – smatra Stefanović.

Prema njegovim rečima, uloga EP u procesu proširenja EU je od značaja iako će se verovatno nastaviti mekši pristup Komisije EU prema režimu u Srbiji.

– Izbor Picule koji insistira na kriterijumima i njihovom ispunjenju ako želimo da uđemo u EU je ono što režim SNS ne želi i ne može da ispuni jer bi to bio njihov kraj. Baš zato Vučić očekivano napada Piculu jer dolazi iz Hrvatske i to je najlakše oruđe za režimske napade. SNS ne želi da ispuni kriterijume za normalan život u Srbiji i prestanak korupcije, krade izbora i gušenje slobode – kaže Stefanović.

Za lidera Narodnog pokreta Srbije, Miroslava Aleksića, Picula je samo još jedan od službenika EP i ne vidi razlog zašto bi nas toliko interesovala njihova kadrovska rešenja.

– Na nama je da se bavimo onim što je naš posao. A imamo poprilično posla oko poglavlja 23 i 24, oko vladavine prava, unapređenja izbornog procesa i slobode medija. Imajući u vidu da se te reforme tiču zakonodavstva i pravosuđa što direktno utiče na život građana, to je nešto što na prvom mestu treba da poboljšamo zarad naše zemlje, a ne zbog EU. Ko je izvestioc EP za Srbiju daleko je manjeg značaja od ovog posla koji imamo da završimo – kaže on za Danas.

Dok lider PSG Pavle Grbović kaže da se od Picule očekuje objektivnost.

Dok je vlast nezadovoljna, šta o Piculi misli opozicija? 3
foto FoNet Milica Vučković

– Od gospodina Picule očekujemo samo da bude objektivan i da brani osnovne vrednosti na kojima je EU osnovana. Nadamo se da neće podleći zavodljivim podsticajima vladajuće većine da povremeno zažmuri na jedno ili oba oka, kao što je to besramno činio njegov prethodnik sve dok nije postao otvoreni lobista SNS – jasan je Grbović za Danas.

I Ksenija Marković, internacionalna sekretarka DS, ističe Piculino ozbiljno političko iskustvo.

– Od 2013. je poslanik EP, bio je izvestilac za Crnu Goru i poseduje institucionalno pamćenje burne istorije našeg područja. Verujem da su to sve osobine koje mu mogu pomoći da sagleda prilike u Srbiji jasno i realno, da mu se ne magli pred očima, što je bio slučaj sa određenim njegovim prethodnicima – ocenjuje ona za Danas.

Prema njenim rečima, problem za sadašnje vlasti jeste što dolazi iz redova Socijalista i demokrata, čiji je član i DS, druge najveće grupacije u EP, koja je uvek bila vrlo kritična prema vladajućem režimu.

– Ne zaboravimo, S&D grupa je inicirala da se usvoji Rezolucija EP o izbornoj krađi u Srbiji! Izbor Tonina Picule, svakako za režim u Srbiji nije prijatna vest, jer u fokusu mogu biti teme koje njima „ne leže“, poput: vladavina prava, medijske slobode, borba protiv korupcije i izborni uslovi – ukazuje ona.

Dok je vlast nezadovoljna, šta o Piculi misli opozicija? 4
Printskrin Iks/Socijalisti i demokrate u EP

Prema njenim rečima,kampanja protiv njega u kojoj se on proziva zbog toga što dolazi iz Hrvatske, su vrlo zgodne za unutrašnju upotrebu iz dva razloga.

– Prvo, spoljni neprijatelj je uvek dobrodošao, kada ne možemo da objasnimo zašto nam sve loše ide, zgodno je optužiti nekog drugog kako bi izbegao vlastitu odgovornost. Drugo, stvara se pogodan teren da svako ko sarađuje sa gospodinom Piculom, bude etiketiran kao Srbomrzac ili Ustaša. Naravno svi znamo da su ove etikete domaćih izdajnika rezervisane za opoziciju. Samo me zanima da li će se isto odnositi i na predstavnike Vlade, poput ministarke Tanje Miščević, kada budu razgovarali sa gospodinom Piculom oko napretka Srbije u procesu evrointegracija – pita se ona.

I zaključuje da, da imamo kompetentnu i odgovornu vlast, ona bi pozdravila izbor Picule i izrazila nadu da će uspešno sarađivati na dobrobit Srbije i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari