Dok traju tenzije oko mosta Kosovska policija dovela decu u akciji "Ja sam danas kosovski policajac" 1Foto: N1/arhiva

U severnom delu Mitrovice u toku je akcija Kosovske policije „Ja sam danas kosovski policajac“, u jeku tenzija koje uključuju napore kosovskih vlasti da otvore glavni ibarski most za saobraćaj.

Ova se akcija upravo odvija u njegovoj neposrednoj blizini.

Osmoro mališana obučeno je u policijske uniforme. Oni zajedno sa policajcima vrše kontrolu saobraćaja u kružnom toku kod glavnog mosta.

Građani koji su se zatekli to posmatraju, a kako su nam kazali, deca su prethodno bila i na drugim tačkama u gradu.

Kosovska policija tvrdi da se radi o nacionalno mešovitoj grupi a na naše pitanje koliko ima srpske dece, policajka Jelena Božović, kazala je „Ja sam dovoljno rekla“.

„Mi smo se danas ovde okupili kako bismo pokazali našim mladim policajcima naše aktivnosti, šta se danas radi, kontrolu saobraćaja. Bitno je da deca znaju kako sutra da se ponašaju, da to čine za dalje“, kazala je u kratkoj izjavi medija koji su se zatekli na licu mesta.

U toku su sada već svakodnevni napori kosovskih vlasti da posle 25 godina otvore glavni most na Ibru za civilni automobilski saobraćaj. Zemlje Kvinte, EU, uključujući i KFOR, protive se tome, te težište rešenja problema prebacuju na briselski dijalog, odnosno sporazum o revitalizaciji mosta i zahtevaju koordinaciju i izostanak jednostranih poteza.

Miroslav Lajčak potvrdio je u međuvremenu da će se na sledećem sastanku u Briselu razgovarati o sprovođenju dogovora za otvaranje mosta, te je Prištini poručio da nametanje odluke protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji.

Iako tvrde da su spremne na koordinaciju sa međunarodnim partnerima, kosovske vlasti su se, međutim, usprotivile pozivu da se o mostu razgovara u sklopu dijaloga, navodeći da je to „kosovsko pitanje“, jer je „u Briselu zaključeno 2017. godine“. Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjave koje dolaze iz EU nazvala je „rasističkim“.

Srbi su se još na prošlonedeljnom protestu, nedaleko od ovog mosta aklamacijom izjasnili da su protiv njegovog otvaranja. Ujedno, grupa žena sa Severa je pre tri dana na mostu karabinjerima uručila peticiju koju je, kako su naveli, potpisalo više od 400 žena, a kojom od komandanta KFOR-a zahtevaju da ne otvori most.

Što se Kosovske policije tiče, ona je do sada raspisivala tri konkursa za nealbanske zajednice, nakon što je preko 500 srpskih policajaca napustilo ovu službu pre godinu i po dana, a na njihovo mesto u većini su došli Albanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari