Dokle se stiglo sa popravljanjem izbornih uslova u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Nakon ovonedeljne posete predstavnika Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sledeće nedelje nastavlja se rad na unapređenju izbornih uslova.

Na sastanku Radne grupe u Narodnoj skupštini zakazanoj za 30. septembar raspravljaće se, između ostalog, o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, čija tačnost je ozbiljno osporena nakon izbora u decembru prošle godine. Da li će doći do poboljšanja izbornih uslova zavisiće od političke volje vladajuće većine, kaže član Radne grupe Pavle Dimitrijević.

Pogled unazad

Podsetimo, Radna grupa za unapređenje izbornih uslova u Narodnoj skupštini osnovana je u maju, nakon serije kritika na račun decembarskih izbora i objavljivanja konačnog izveštaja ODIHR-a. Vlast je početkom ove godine saopštila da će primeniti sve preporuke ODIHR-a, a glavnu reč u ovom procesu preuzela je Ana Brnabić ubrzo nakon izbora za predsednicu Narodne skupštine.

Međutim, Radna grupa, koja se sastoji od predstavnika vlasti, opozicije i civilnog društva, održala je samo još jedan sastanak pred lokalne izbore 2. juna i nije postigla saglasnost o bilo kakvim merama. Vladajuća većina se u drugoj polovini maja nije odazvala na pozive na sastanak Radne grupe, kojom predsedava Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija, i tako je onemogućila njen rad.

“Radna grupa nije ispunila svoj zadatak zbog nedostatka volje predstavnika vladajuće većine. Faktički je Radna grupa onemogućena da donese bilo kakvu odluku o merama koje su mogle da doprinesu kvalitetnijem procesu za izbore u junu”, kaže za European Western Balkans Pavle Dimitrijević, direktor pravnih poslova organizacije Crta i jedan od članova Radne grupe.

Ove nedelje su predstavnici ODIHR-a posetili Srbiju kako bi predstavili glavne zaključke i nalaze o lokalnim izborima održanim 2. juna, o kojima je ova organizacija objavila konačan izveštaj krajem prošlog meseca. Kako je istaknuto u saopštenju nakon sastanka sa predstavnicima Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, koji je održan 25. septembra, cilj je da se ODIHR-ove preporuke primene pre sledećih izbora.

Dokle se stiglo sa popravljanjem izbornih uslova u Srbiji? 2
foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Novi sastanak

Novi sastanak Radne grupe zakazan je za ponedeljak, 30. septembar, i na dnevnom redu se nalaze predlozi mera za unapređenje izbornih uslova, što uključuje i predloge izmena dva zakona – Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i Zakona o sprečavanju korupcije.

Ova dva zakonska predloga, objašnjava Pavle Dimitrijević, izradila je služba Narodne skupštine na osnovu preporuka koje su dostavile Crta i Transparentnost Srbije.

Predlog izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku sadrži i preporuku Crte koja bi mogla da omogući nezavisnu reviziju biračkog spiska. Navodi o organizovanom preseljenju glasača na decembarskim izborima u Beogradu bili su jedna od najvećih kontroverzi proteklih izbora, a ODIHR je u svojim izveštajima već više puta predložio punu reviziju biračkog spiska.

Kako objašnjava Pavle Dimitrijević, Crta je još u maju prosledila ovaj predlog članovima Radne grupe, ali o njemu se tada nije odlučivalo. Sada je, dodaje on, nova prilika da se o toj temi raspravlja, ukoliko bude volje među članovima.

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, koji je takođe na dnevnom redu u ponedeljak, odnosi se na nekoliko oblasti koje bi trebalo da spreče takozvanu funkcionersku kampanju nosilaca javnih funkcija.

Kada je reč o ulozi medija u kampanji, za sada na dnevnom redu Radne grupe nisu konkretni zakoni. ODIHR je u svojim izveštajima i o decembarskim i o junskim izborima još jednom preporučio jačanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektrosnke medije.

Sve je na nivou diskusije

“U prethodnom periodu, mnogo tema se otvorilo, uključujući i zakona i podzakonskih akata vezanih za medije, ali to je sve ostalo na nivou diskusije, dakle nijedan zaključak o merama nije izašla iz Radne grupe. Imajući to u vidu, potpuno je nezahvalno prognozirati kako će proces dalje izgledati”, kaže Pavle Dimitrijević.

Na sastanku Radne grupe održanom u junu, nakon lokalnih izbora, dogovoreno je da rok do kojeg ona treba da ispuni svoj zadatak jul 2025. godine. Ispunjavanje preporuka ODIHR-a takođe je dugogdišnja preporuka Evropske komisije u njenim izveštajima o Srbiji.

Kako su preneli pojedini mediji, ovaj uslov je deo i Reformske agende za dobijanje sredstava iz novog Plana rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, koju Vlada tek treba da usvoji.

“Kojim tempom i kojom će formom to ići, teško je reći u ovom trenutku. Ali, mora da se istakne, prosto, da je tu najveća odgovornost predstavnika vladujuće koalicije zato što su upravo oni onemogućili efikasan rad ove Radne grupe tri meseca ranije. Nikakvih personalnih promena tu nije bilo (u sastavu Radne grupe), a kako će se to sada odvijati, videćemo od ponedeljka”, zaključuje Pavle Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari