Dokumentacija iz zatvorenih srpskih institucija završila u Arhivskoj agenciji Kosova 1FOTO: Arhivska agencija Kosova/Fejsbuk

Dokumentacija koju je Kosovska policija zaplenila u najnovijoj akciji zatvaranja srpskih institucija na Severu Kosova, završila je u Arhivskoj agenciji Kosova. Poručuju da je reč o „značajnoj količini arhivske građe“.

Arhivska agencija oglasila se sa saopštenjem, navodeći da je danas završen prenos, odnosno objedinjavanje arhivske građe, koju su, kako navode „ilegalno držale ilegalne paralelne strukture u opštinama: Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica“, prenosi KoSSEv.

Ovaj materijal im je isporučila Kosovska policija, a on će biti uskladišten, poručuju, u skladu sa procedurama predviđenim Zakonom o arhivama i podzakonskim aktima.

Preciziraju da su proces primopredaje nadgledali inspektori i rukovodioci agencije, te da će:

„Ova prilično obimna građa biće podvrgnuta procedurama obrade, sređivanja i digitalizacije. I na kraju će biti pripojena arhivskim fondovima prema principima, kriterijumima i stručnim normama“, naveli su.

„Izvanredno dostignuće“

Naglašavaju da je u najvećoj meri reč o arhivskoj građi iz perioda 1943-2000.

Agencija je „primila materijale nastale delovanjem paralelnih nelegalnih struktura u severnim opštinama koji, iako nemaju vrednost zvanične dokumentacije, s obzirom na to da su nastali u suprotnosti sa ustavnim poretkom Republike Kosovo, mogu poslužiti kao materijal za potrebe istraživanja. AAK će, u skladu sa zakonskim mandatom, nakon obrade i rukovanja ovim materijalom, u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Kosovo, konačno odlučiti o obliku dugoročnog upravljanja ovom dokumentacijom“, naveli su.

Zaključuju da je preuzimanje arhivske građe iz opština na Severu Kosova „izvanredno dostignuće celokupne zvanične arhivske mreže“.

„Već smo ostvarili značajan napredak u objedinjavanju arhivskih fondova kao obavezi efikasnog čuvanja i upravljanja našim kolektivnim sećanjem, na čemu se zahvaljujemo Policiji Kosova na efikasnoj podršci i pomoći u procesu prenosa ove količine materijala u nadležni arhiv“, zaključili su.

Zatvaranje institucija

Podsetimo, u sinhronoj akciji Kosovske policije, početkom meseca su na Severu Kosova zatvoreni objekti u kojima su funkcionisale preostale srpske institucije, pre svega opštinske službe, ali i Kancelarija za KiM, Penzioni fond, javno komunalno preduzeće. Zatvorena je i zgrada Privremenog opštinskog organa Kosovske Mitrovice, godinu dana nakon što su oduzete i zgrade ovih organa u preostale tri opštine na Severu.

Istovremeno, zatvorene su i prostorije u Zvečanu i Leposaviću, u kojima su, kako se verovalo, opštinske službe izmešteno funkcionisale prethodnih meseci.

Iz plombiranih objekata prethodno su iznešeni oprema i dokumentacija, pre svega računari i sve ostalo što je Kosovska policija definisala kao „dokaze“.

Poslednje iznošenje „dokaza“, usledilo je pre svega dva dana. Tada je dokumentacija izneta iz zgrade u Leposaviću u kojoj su, do ovog zatvaranja funkcionisale srpske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari