Dokumentarni film N1 „Ana je tu“ (VIDEO) 1Foto: Beta/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

U fokusu dokumentarca „Ana je tu“ je činjenica da je Srbija država bez gej prava sa otvoreno gej predsednicom Vlade. Diplomski film Adama Santovca na Njujork Univerzitetu (NYU) pokazuje kada i kako je Ana Brnabić postala predsednica Vlade Srbije, šta su bila očekivanja LGBT zajednice, šta je Ana Brnabić videla kao svoju ulogu u unapređenju […]

U fokusu dokumentarca „Ana je tu“ je činjenica da je Srbija država bez gej prava sa otvoreno gej predsednicom Vlade.

Diplomski film Adama Santovca na Njujork Univerzitetu (NYU) pokazuje kada i kako je Ana Brnabić postala predsednica Vlade Srbije, šta su bila očekivanja LGBT zajednice, šta je Ana Brnabić videla kao svoju ulogu u unapređenju položaja LGBT zajednice i zašto Srbija još nema Zakon o istopolnim zajednicama.

Dokumentarni film N1 „Ana je tu“ (VIDEO) 2
Foto: N1

Doprinos Ane Brnabić LGBT zajednici

„Jedina stvar koju je ona uradila jeste to što je obezbedila vidljivost nama kao LGBTIQ populaciji i ja tu mogu njoj potpuno da pripišem svu zaslugu”, rekao je jedan od učesnika u filmu “Ana je tu” koji je želeo da ostane anoniman.

On je na LGBT Paradi 2019. dočekao predsednicu Vlade Srbije držeći transparent “Premijerko, kako je živeti sa svim povalsticama”. On misli da je premijerka “kreće u povlašćenim krugovima i da nema dodira sa realnošću” što joj omogućava da živi porodični život u istopolnoj zajednici.

Prisećajući se toga, Ana Brnabić je rekla da njena partnerka i ona “imaju jednaki manjak prava kao što ima i jednan normalan gej par u Repubici Srbiji. Ono što ja ne razumem koje povlastice ja imam”.

Brnabić je objasnila i kako je ona videla svoju ulogu u poboljšanju položaja LGBT populacije:

„Nadala sam se da će moj primer toga da se ja toga ne stidim i ni na koji način ne krijem, ipak učiniti ljudima koji su gej u Srbiji, posebno u unutrašnjosti, život nešto lakšim zato što se neće osećati kao da su krivi, bolesni ili šta već postoji kao predrasuda prema tim ljudima u manjim zajednicama“.

Zašto nije usvojen Zakon o istopolnim zajednicama?

Iako je aktuelna Vlada Srbije planom rada kao rok da Skupštini predloži Zakon o istopolnim zajednicama odredila novembar 2021. to se nije desilo.

U trenutku snimanja dokumentarnog filma, u septembru 2021. Ana Brnabić je rekla da donošenje Zakona „ne postoji kao otvoreno pitanje“ i da ne može da kaže u kom „vremenskom okviru“ će biti donet Zakon, te da misli da je to „stvar izvedbe, kako to uraditi u skladu sa Ustavom“.

„Mi imamo na primer u ovom trenutku mlade ljude koji se vraćaju u Srbiju zato što imaju bolje poslove, zato što mogu da se bave naukom istraživanjima, ali imate i jedan deo ljudi koji se neće vratiti zato što su gej i zato što se ne osećaju kao da su ravnopravni građani. Dakle, ja mislim da je to važno za budući prosperitet Srbije i time se bavim, bavim se na način predsednika vlade kao i o svim drugim pitanjima”,  rekla je Brnabić u razgovoru za film “Ana je tu”.

To je ujedno i prvi put da je Brnabić javno govorila o Zakonu o istopolnim zajednicama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za „Blic“ od 1. maja 2021. rekao da je „dužan da štiti Ustav i da taj zakon ne može da potpiše“.

Zakon bi pravno regulisao pitanje nasleđivanja tj. zaštitu svojine partnera, pitanje međusobnog zdravstvenog osiguranja, kao i pravo na starateljstvo nad detetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari