Donika Gervala ocenila: Zahtevi koje je Vučić večeras izneo su stari 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala je večeras ocenila da su zahtevi koje je danas izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Kosovo „stari“.

 

„Stare stvari, sva ova diskusija, sav ovaj film od juče o nekim zahtevima koje je on više puta ponavljao i video je da nisu uspeli“, rekla je Gervala za televiziju Klan Kosova.

Pozvala je srpskog predsednika da bi mu bilo bolje da ispuni obaveze iz dijaloga, nego da nastavi da ponavlja ove zahteve.

„Aleksandar Vučić treba da objasni svojim građanima da ako želi da napreduje, da mora da ispuni obaveze koje preuzima u procesu dijaloga“, rekla je Gervala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas saopštio da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i raspisivanje slobodnih i demokratskih izbora na Severu spadaju u zahteve Beograda za normalizaciju situacije i napredak u dijalogu s Prištinom.

On je u obraćanju javnosti tu nabrojao i povratak Srba u kosovske policijske organe na severu, kao i povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa tog područja.

Zatražio je i formiranje, u skladu sa odredbom Briselskog sporazuma i formiranje regionalnog direktorata Sever gde će među policajcima biti Srbi.

Kazao je da tu spada i „hitno neodložno i konačno formiranje ZSO“.

„Neodložna primena garancija EU i SAD od 8. decembra 2022. i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika „, je, po Vučiću, takođe među zahevima Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari