Došao u uniformi na sahranu Fatona Hajrizija: Hoće li kosovski policajac proći nekažnjeno? 1foto: Printscreen/YouTube/Dukagjini

Policijski poručnik koji je ujedno komandir stanice u Srbici suspendovan je nakon što je prošle nedelje otišao u uniformi na sahranu Fatonu Hajrizu, izvestila je prištinka Koha. Ova odluka usledila je nakon što je policijski inspektorat Kosova (PIK) preporučio suspenziju.

Poručnik, koji je bio jedan od mnogih koji su prisustvovali sahrani Hajrizija, suspendovan je i nalazi se pod istragom zbog optužbi za „ozbiljno diskreditovano ponašanje“, potvrdili su iz Kosovske policije za ovaj medij.

Kako prenose prištinski mediji, pored poručnika policije, u toku je istraga i za druge niže službenike policije. Prema navodima Kohe, PIK ima informaciju da je na sahrani bilo prisutno oko 20 policajaca.

PIK je naglasio da će se istraga nastaviti u administrativno-istražnom okviru dok se slučaj ne okonča.

„Policijski inspektorat je pokrenuo disciplinsku istragu zbog sumnje na teški disciplinski prekršaj i obaveza je da se intervjuišu svi relevantni policijski službenici,“ dodaju iz PIK-a.

Od bekstva, preko ubistva policajca do smrti i sahrane

Faton Hajrizi ubijen je 19. jula u Loznici nakon što je usmrtio jednog, a ranio drugog policijskog službenika, te potom pobegao sa lica mesta. Ubijen je od strane pripadnika MUP-a Srbije nakon kraće potrage.

Ova osoba, inače osuđenik na Kosovu za ubistvo ruskog vojnika, pljačku i ranjavanje policajaca, početkom jula je pobegla iz zatvora u Smrekovnici. Hajrizi je inače iz zatvora bežao ukupno devet puta.

Njegovo bekstvo je prvobitno zaokupilo pažnju javnosti na Kosovu, jer je Hajrizi, iako recidivista i optužen za teška krivična dela, već bio svojevrsna medijski poznata ličnost, kroz brojne intervjue koje je godinama davao za kosovske medije; da bi šira srpska i regionalna javnost za njega saznala nakon ubistva policajca kod Loznice.

Telo Hajrizija stiglo je na Kosovo prošlog petka, a ubrzo nakon potvrde kosovskog ministarstva spoljnih poslova, da je Beograd dao dozvolu za transport.

Telo su preuzeli članovi porodice Hajrizija na Merdaru, a potom je isto predato Institutu za sudsku medicinu.

Faton Hajrizi je sahranjen u nedelju u svom rodnom selu u Donjoj Klini kod Srbice.

Okupio se veliki broj građana, a kako su izvestili prištinski mediji, oni su ga sahranili uz povike „slava Fatonu“ i istaknuta obeležja OVK i Albanije.

Ujedno, na putu ka ovom selu iz pravca Srbice postavljen je veći broj zastava, kako Albanije, tako i onih sa obeležjima OVK. Bilo je i onih koji su nosili majice sa likom Fatona Hajrizija i simbolima OVK.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari