Dosta je tiranije i mafije, živela sloboda, poruka sa sedmog protesta Valjevo protiv nasilja 1Foto: Kolubarske.rs

 

U Valjevu je sinoć održan sedmi protestni skup Srbija protiv nasilja, piše portal Kolubarske.rs.

– Volim što smo večeras zajedno u slobodi, hrabrosti i borbi za Srbiju bez nasilja, rekao je na početku svog obraćanja Lazar Simić, student FPN-a.

Pred nekoliko stotina građana, koji su se sinoć okupili na Gradskom trgu na sedmom protestu „Valjevo protiv nasilja”, Simić je rekao da mu je čast što je u gradu Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića, čija su dela pokazatelj onoga što je ispravno, onoga što svi treba da činimo i onoga što će popločati put do Srbije u kojoj zakon i pravda postoje.

– Čast mi je što sam u gradu svakog od vas poimence jer u državi plaćenih besramnih botova, koji seju mržnju i laži na naš račun, korumpiranih i nesposobnih političara, koje opet mi izdržavamo, i kriminalaca svoje vrste, koji opet postaju moćni preko naše grbače, biti ovde u Valjevu, na ulici, na trgu svih ovih nedelja unazad i danas biti slobodan neustrašiv i na pravom putu, rekao je student iz Kraljeva.

On je naglasio da je u Valjevu ispred neformalne grupe „Studenti protiv nasilja”, grupe studenata i studentkinja koje je spojila ulica i borba za bezbednu Srbiju.

– Svi ti divni mladi ljudi, od Subotice do Vranja, više od dva meseca pokazuju odlučnost u borbi za Srbiju koja će svima biti majka i koja će voleti svoju decu. Ta ljubav podrazumeva i brigu i odgovornost. Odgovornost, tako paradoksalna reč – u isto vreme toliko obezvređena, ali i dalje najskuplja. Optuživali su nas da smo večiti studenti, strani plaćenici, razvlačili su nas po medijima i Narodnoj skupštini, i dalje nas razvlače, probali su da nas uplaše, zastraše, okrenu jedne protiv drugih i nisu uspeli. Ne samo da nisu uspeli, oni su nam tim svojim odvrtnim i ne naročito pametnim potezima pomogli da budemo složniji, kreativniji, odvažniji i istrajniji. Oni su nas bliže i tešnje povezali sa svim građanima kojima je jasno da mi živimo svaki dan u državi nasilja, istakao je on.

Ali, po njegovim rečima, građanima koji su odlučili da ne žele takvu državu i da žele Srbiju bez nasilja.

– Na svim nivoima i baš svuda. Mi smo ti građani. Čuvamo i čuvaćemo jedni drugima leđa, borićemo se za pravdu i slobodu, za mir i bezbednost svih podjednako, i da – računajte na nas, poručio je Lazar Simić, student FPN.

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar” govorio je o tek usvojenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđena besplatna konverzija zemljišta, a predsednik Aleksandar Vučić je ukazom već proglasio taj zakon.

– Ova naša aktuelna vlast nam stavlja omču na vrat. U Narodnoj skupštini izglasali su zakon o besplatnoj konverziji zemljišta. To zači da večeras možemo da legnemo u svojoj kući, a već sutra, da nas niko ne obavesti, nećemo biti vlasnici svoje imovine. A to se sve priprema za domaće tajkune, mafijaše, strane investitore i ljude koji su bliski aktuelnoj vlasti, rekao je Kokanović.

Prema njegovim rečima opozicija je uspela da skupi 84 potpisa narodnih poslanika koji bi podneli zahtev za ocenu ustavnosti tog nakaradnog zakona.

– Međutim, sekretar Narodne skupštine Srđan Smiljanić nije hteo da da overen, izglasan zakon nego je čekao da prvo ovaj naš žalosni predsednik potpiše taj zakon i ne dozvoli Ustavnom sudu da oceni taj zakon koji je jednak okupaciji. On je zakon potpisao po hitnom postupku, očekuje se da izađe u Službenom glasniku, i nakon toga nam vreme odbrojava, imamo sedam dana da se organizujemo i da spasemo svoj narod, svoju državu, jer Srbija je i naša, nije samo njihova tajkunska. Živela Srbija i do pobede, kazao je on i dodao:

– Moramo se sabrati i ujediniti, i oni koji su sada na vlasti, proći će njihovo vreme i neće više biti na vlasti, neko će baciti pik i na njihovu kuću i na njihovu imovinu jer oni imaju više nego mi. Dosta je tiranije, dosta je mafije, živela sloboda, živela Srbija – poručio je Zlatko Kokanović.

Nakon govora, a pre uobičajene šetnje centralnim gradskim ulicama, organizovana je još jedna „valjevska balonijada”. Deset crnih balona sa imenima aktuelnih, ali i bivših, funkcionera Srpske napredne stranke pušteni su ka nebu da „odlete visoko, što dalje od nas i ovog grada”.

Istoričar Vladimir Krivošejev citirajući Duška Radovića – „neki nesposobni ljudi su daleko dogurali; ko je nesposoban može da radi sve, a sposobni rade samo ono što umeju”, je rekao da živimo u gradu u kome sve rade oni koji su nesposobni, oni koji bi trebalo da odu iz javnog života ovog grada, da odlete…, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari