"Dostojni Srbije" od sinoć na Terazijama, gde je najavljen protest protiv Rio Tinta: Žele da spreče "novi 5. oktobar" 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Članovi „Privremene Skupštine naroda dostojnog Srbije“, koji su pre oko godinu dana bili isped Skupštine Srbije, sinoć su postavili šator kod Terazijske česme. Kako su sami rekli, cilj im je da spreče „novi 5. oktobar“ koji žele da izazovu, kako ocenjuju, organizatori protesta protiv Rio Tinta koji je zakazan za subotu 10. avgusta baš na Terazijama.

„Dostojni Srbije“ su sinoć postavili šator i transparente sa porukama podrške Ruskoj Federaciji, šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, ali i radnicima Elektroprivrede Srbije (EPS).

„Sprema se velika manipulacije od strane organizatora protesta protiv Rio Tinta, pokušaće da izigraju narodnu volju kako bi izazvali reprizu 5. oktobra i kako bi nasilnim putem došli na vlast oni koji žele da uvedu sankcije Rusiji, priznaju Kosova i otcepe Vojvodinu“, navela je sinoć za Jutjub kanal SRBIN.info Gordana Plavšić, članica „Privremene Skupštine naroda dostojnog Srbije“.

Ocenila je da je narod 5. oktobrom 2000. izdat i prodat, a da se 16. 6. 2020. godine – „desio 6. oktobar“, kada je „osnovana Privremena skupština naroda dostojnog Srbije“. Dodala je da je „Privremena skupština“ 2021. godine donela odluku kojom se zabranjuje rad Rio Tinta.

Pozvala je narod da im se pridruže na Terazijama i najavila da će tu biti do daljneg.

Ko su „Dostojni Srbije“?

„Dostojni Srbije“, pokret koji je osnovao pomenutu „Privremenu skupštinu“ simptomatično se, od 2020. godine, pojavljuju na ulicama pred opozicione proteste u Beogradu, baš na lokacijama gde se ti protesti održavaju ili za gde je njihovo održavanje najavljeno.

Pred protest 7. jula 2020. i proteste koje je tu organizovao tadašnji poslanik Srđan Nogo, „Dostojni“ su kod Skupštine proglasili svoju državu  i Skupštinu – „Privremena Skupština naroda Dostojnog Srbije“. Pre protesta kod Skupštine, danima su bili ispred suda u Katanićevoj ulici.

Kasnije su se ponovo pojavili ispred Skupštine, ovog puta sa šatorima i ozvučenjem, kao sada kod Terazija, gde su bili mesecima, uz celodnevno emitovanje govora preko ozvučenja.

Upadali su u RTS-u, ometali rad TV N1, Nove.rs, kao i Danasa.

Vodi ih čovek sumnjive biografije, „vožd“ Dušan Dunđer, koji se predstavlja i kao deo Centra službi strateške bezbednosti Ruske Federacije. U Ravanici pre se jednom prilikom proglasio za kneza.

U javnosti se predstavlja kao bliski saradnik tajnih službi Rusije, kao neko ko je blizak sa Putinom i Trampom, ali i sa drugim svetskim liderima. Objavljivao je „eksluzivne informacije“, poput toga da se nad građanima vrše eksperimenti u vidu propisa o smanjenju brzine, stavljanju pojasa i uključivanju svetala na automobilu, jer se time „mozak uvodi u takozvano alfa stanje“.

Predstavlja se i kao stručnjak za međunarodnu bezbednost, blizak saradnika Vladimira Putina i Donalda Trampa, ali i bivši radnika Državne bezbednosti.

Kako je sam priznao u emisiji TV Happy odležao kaznu od pet i po godina u Kazneno-popravnom zavodu „Sremska Mitrovica“ zbog ubistva devedesetih godina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari