DPK poziva Specijalno tužilaštvo Kosova da rasvetli nestanak i povratak uzoraka Astrita Deharija 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri pozvao je danas Specijalno tužilaštvo Kosova da rasvetli sve okolnosti nestanka, a zatim i povratka uzoraka preminulog aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija, koji je preminuo u Pritvorskoj jedinici u Prizrenu 2016 godine.

On je na konferenciji za novinare istovremeno postavio nekoliko javnih pitanja najvišim zvaničnicima Kosova, premijeru Ajbinu Kurtiju, predsedniku parlamejta Gljauku Konjufci i ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiu u vezi sa slučajem nestanka uzoraka iz Instituta sudske medicine.

„Javno mnjenje je 29. marta 2024. godine obavešteno o pronalaženju uzoraka Astrita Deharija, čija je smrt i nesreća na putu do njenog obelodanjivanja, ove poslednje tri godine, pod vlašću Aljbina Kurtija, bila teška i nepravedno zatamnjena, i to na misteriozan način. Nestanak uzoraka, njihovo delimično ili potpuno pronalaženje za svaki slučaj je odgovornost državnih institucija i ne može se lako prevazići kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je Tahiri.

Dodao je da je u decembru 2022. godine objavljena vest o nestanku uzoraka Astrita Deharija i niko nije podvrgnut političkoj odgovornosti za nestanak uzoraka tog slučaja u Institutu sudske medicine (ISM).

„Međutim, razmere tragedije su se širile i produbljivale, a pitanja koja su ostala bez odgovora su se povećala kada je, s jedne strane, u martu 2023. godine pronađen deo uzoraka Astrita Deharija, odnosno uzorci stolice i urina, ali su nedostajale epruvete za uzorke krvi. U međuvremenu, 21. novembra 2023. godine, kada je drugi požar zahvatio kancelarije IML-a, četiri meseca kasnije pronađeni su i uzorci krvi“, rekao je Tahiri.

Prema njegovim rečima, nije slučajno da je poslanička grupa DPK, odmah nakon drugog požara u ISM u novembru 2023. godine, hitno inicirala formiranje parlamentarne istražne komisije ovih događaja, smatrajući da je takva istraga neophodna upravo radi razjašnjenja velike sumnje i mnoga pitanja na koja ova vlast ne želi da odgovori.

„Nije slučajno da već četiri meseca ova vlada odbija formiranje ove komisije. Danas ćemo pokrenuti neka pitanja na koja premijer Kurti, predsednik parlamenta Konjufca i ministarka pravde moraju da vam daju odgovore jer zar to nisu jednostavno naša pitanja kao opozicione stranke, već su to pitanja koja postavlja svaki građanin“, rekao je Abelard Tahiri.

On je od pomenutih zvaničnika zatražio da odgovore, jer kao nosioci vlasti na najvišim državnim funkcijama oni moraju da kažu ko je uzeo i kako su nestali uzorci Astrita Deharija i da li se zna ko ih je vratio, kao i druga pitanja u vezi sa tim slučajem.

Izrazio je očekivanje da će Specijalno tužilaštvo odmah preduzeti radnje da privede pravdi „svakog državnog zvaničnika koji je učestvovao u nestanku uzoraka Astrita Deharija u njihovom delimičnom i konačnom vraćanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari