Dragan Đilas: Osnovni uslov da se Srbija izbori za Kosovo je uspostavljanje demokratske vlasti i slobodnih medija 1Foto: Print screen TV Nova

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da je osnovni uslov da se Srbija izbori za Kosovo uspostavljanje demokratske vlasti i slobodnih medija, oslobađanje zemlje od kriminala i zaustavljanje divljanja cena.

To će se postići posle ovih izbora, koji nisu ni fer ni pošteni, na kojim Aleksandar Vučić kroz medije, pritisak na birače i kupovinu uzima ogroman broj glasova, ali ovog puta to neće biti dovoljno, rekao je Đilas gostujući na RTS-u i dodao da SNS više neće biti na vlasti ako 17. decembra na izbore izađe samo pet odsto ljudi više nego na prošlim izborima.

On je istakao da građani sada moraju da zamene tablice Kosovske Mitrovice za kosovske tablice i podsetio da je pre godinu dana  Vučić rekao da to nikada neće uraditi.

Ušli su maltene u rat oko tablica, pa su naložili ljudima na severu Kosova da se povuku iz kosovske policije i iz četiri opštine, zbog čega su usledili lažni Kurtijevi izbori, pa sukob sa Kforom i na kraju tragedija u Banjskoj, naveo je Điloas.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu sada uzimaju kosovske tablice jer ih je država ostavila, ali o tome niko u Srbiji ne izveštava.

Đilas je naveo da će se posle promene vlasti krenuti u rešavanje najvažnijih problema, a to su kriminal, korupcija, ogroman rast cena, porast nasilja i stanje u obrazovanju.

Za korupciju i kriminal treba nam šest meseci i u tih šest meseci tužilaštvo će postati profesionalno i nezavisno od politike, policiju će voditi policajci kao što inspektori Milenković i Mitić, a ne oni koji su ih hapsili, usvojiće se zakon o specijalnom tužiocu za sprečavanju korupcije javnih funkcionera, kao u Rumuniji, i ispitivaće se poreklo imovine, kazao je Đilas

Istakao je da nema problem da se počne od njegove imovine i naveo da je ispituju 11 godina i da ima 129 presuda u kojima je dokazao da lažu o njemu.

Đilas je ukazao da vlast SNS i Aleksandra Vučića funkcioniše na obmani građana, što je ilustrovao podatkom da je bruto domaći proizvod pre godinu dana bio 50 milijardi evra, prošle godine je porastao za dva odsto, što znači na 51 milijardu, ali vlast tvrdi da je to 60 milijardi.

To nije zbog ekonomskog rasta, nego zbog inflacije. Ove godine će inflacija opet biti tolika, pa će reći da je 70 milijardi, a stvarni BDP je danas 52 milijarde, rekao je Đilas i naveo da smo danas dužni 36 milijardi i da ćemo sa sa potpisanim ugovorima otići na 50 milijardi.

Za 11 godina država je sa 15,3 došla na 36 milijardi evra duga i ova vlada zadužila nas je više nego sve vlade zajedno u istoriji Srbije, kazao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari