“Problem vodosnabdevanja grada Bora je mnogo veći i kompleksniji od pucanja jedne cevi”: Predsednik Narodnog pokreta Srbije iz Bora Dragan Marković 1Foto: M.S.

“Zbog pucanja glavne cementnoazbestne vodovodne cevi Ф 500mm, kojom se Bor napaja pijaćom vodom, ceo grad je ostao u utorak bez pijaće vode. Cev je pukla ispod naselja Peta mesna u MZ Mladost. Niko od nadležnih nije mogao (niti smeo) da sa sigurnošću kaže kada će voda stići do potrošača u gradu. Sa razlogom, jer je stanje u vodovodu teško”, istakao je odbornik i predsednik GrO NPS iz Bora, Dragan Marković.

Prema njegovim rečima, osim proširenja vodovodne mreže po selima nije se ništa drugo radilo. JKP Vodovod Bor je bio i ostao u senci toplane koja je bila „bunar bez dna“ i u koju su se slile milijarde i milijarde dinara iz budžeta grada za nabavku uglja, plaćanje struje, za kamte i pokrivanje gubitaka.

“Za to vreme vlast je zaboravila na probleme vodovoda. Dugovanje vodovoda za struju i ostalo meri se stotinama miliona dinara, možda čak i preko milijardu dinara. Da je vlast makar 20 odsto od novca prebačenog toplani uložila u Vodovod stanje bi bilo mnogo bolje. Upozoravao sam zajedno sa drugim opozicionim odbornicima da će vodosnabdevanje biti glavni problem i da je JKP Vodovod Bor, kao preduzeće od opšteg interesa, zapostavljeno i da ne postoji jasna vizija njegovog razvoja u narednom periodu. Izvorišta se troše, slabo se ulagalo u njihovo održavanje. Neka su “zaslugom“ lokalne vlasti postala podređena interesima Zijina koji koristi pijaću vodu za svoje pogone. Borsko jezero je na izdisaju. Mesecima se puni pijaćom vodom iz zlotskog vodoizvorišta. Banjica gotovo da i ne postoji u letnjem periodu. Vodoizvorište Surdup služi za snabdevanje građana i Zijina”, objašnjava Marković.

Ističe da ogroman problem predstavlja gubitak vode u mreži koji premašuje 50 odsto!

“Jedan od uzroka je stara mreža koju u velikom delu čine cementnoazbesne, loše po zdravlje, cevi. Vlast je u predizbornim kampanjama obećavala da će zameniti te i takve cevi, ali je, po običaju, sve ostalo na obećanjima. Obećala je i Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda koja, nažalost, još „visi u magli“”. Kaže on.

Napominje da je žalosno što ovo niko iz vlasti ne želi da vidi. Umesto razvoja vodovoda gradska vlast kao glavni prioritet u razvoju vidi akva park!?

“To je taj prioritet broj jedan za čiju realizaciju se planiraju milijarde, a trenutno stoji i čeka valjda sneg da padne? Planirano mesto, pa i okolina Sportskog centra, danas liče na ruinu, na napušteno, tužno i ružno ogledalo u centru grada. U članu 71. Zakona o vodama stoji: Korišćenje voda za snabdevanje stanovništva vodom za piće, sanitarno-higijenske potrebe, napajanje stoke i odbranu zemlje ima prioritet nad korišćenjem voda za ostale namene. Član 72. ovog zakona kaže: Podzemne vode sa kvalitetom pogodnim za piće i vode sa javnih izvora koriste se samo za: snabdevanje vodom stanovništva, sanitarno-higijenske potrebe, napajanje stoke, za potrebe industrije koja zahteva visokokvalitetnu vodu (prehrambena, farmaceutska i drugo) i potrebe malih potrošača (ispod 1 l/s). Vode koje su planom upravljanja vodama određene za piće ne mogu se koristiti za druge svrhe, izuzev za gašenje požara, niti na način koji bi nepovoljno uticao na količinu i svojstva vode”, kaže Dragan Marković.

Objašnjava da gorući problem za Bor u narednom periodu može biti taj što se ne poštuje gore navedeni zakon o vodama, jer se pijaća voda za industrijske pogone tretira kao tehnička voda.

“Priključivanje pogona Zijina na sistem Vodovoda koji ne prodaje tehničku vodu je prećutno odobren od strane vlasti. Zijin troši ogromne količine vode i tu nastaje veliki problem. Niko se ne obazire na to da su zime bez snega, kiše letnjim mesecima ne padaju i što je pijaće vode sve manje. Takođe, nekontrolisana seča šume je problem kojim se vlast ne bavi zato što je ona podstrekač toga”, kaže Marković.

Dragan Marković podseća da su građani Majdanpeka ostali bez vode, Žagubica pijaćom vodom snabdeva stranu firmu koja izvodi rudarske radove na Crnom vrhu i truje izvorišta i vodotokove, požari uništavaju šume…

“Veliki deo Srbija je u problemu sa nedostatkom pijaće vode, ali to vlast, izgleda, ne dotiče. A trebalo bi još kako. Jer, šta vredi i od Akva parka, ako nema vode. A Bor će, s obzirom na ogromne potrebe industrije i sušne godine, kao i gubitke u mreži i ostale nedaće i nebrige, sigurno vapiti za svakom kapi zdrave, pijaće, vode. Ova cev se popravila, kvar je otkonjen, a šta posle toga? Da sve snage okrenemo u gradnju Akva parka i trgovinskih lanaca kod Sportskog centra kako bi se ispoštovali planirani rokovi do idućeg leta. Žednog leta, moguće je i te kako”, poručio je Dragan Marković, predsednik GrO NPS Bor.

Zašto je Bor ostao bez vode?

Podsećamo, juče ujutru oko 4 časa, građani Bora ostali su bez vode, zbog proboja magistralnog cevovoda. Od ranih jutarnjih sati, radnici Vodovoda su bili na terenu i radili na otklanjanju problema, ali zbog velike havarije, direktor Vodovoda nije mogao da kaže vreme normalizacije vodosnabdevanja. Ipak kvar je otklonjen u kasnim večernjim satima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari