"Zašto ja kao Srbin nisam pozvan na Svesrpski sabor?": Izjava srpskog političara iz BiH deli se na mrežama, a šta je još rekao u intervjuu o Srebrenici, Dodiku...? 1foto: Printscreen

Dragan Mioković, novoimenovani predsedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u intervjuu datom bosanskoj Federalnoj televiziji neposredno pred održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu, negodovao je što on kao Srbin poziv na taj događaj nije dobio.

Miokovićeva izjava, data neposredno pred održanje sabora u subotu, da on kao Srbin nije dobio poziv na Svesrpski sabor, koji je okarakterisao kao skup nacionalista i klera, preplavila društvene mreže.

„Što se tiče najava održavanja Svesrpskog sabora. Nije to svesrpski sabor i neće biti. To će biti okupljanje nacionalista i klera. Ja sam Srbin, predsjedavajući sam najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH. Zašto ja nisam dobio poziv? Na tom saboru neće biti Srbi iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Zašto? Zato što nismo nacionaliste. Tamo neće biti ni ljevičari ni liberali iz Srbije zato što nisu nacionaliste. Zaista ne treba niti naivan. To je okupljenje srpskih nacionalista. Ja želim vjerovati, bez obzira na pokazatelje koji mi ne idu u prilog, da srpski narod to neće još dugo trpiti i da je dosta bijede i poniženja i odvanja od civilizovanog svijeta, što rade te velikosrpske nacionalističke politike“, rekao je on gostujući u emisiji „Političke minute“.

„Monstruozna teza o promeni imena Srebrenice“

Mioković je u pomenutom intervjuu govorio i najavi promene imena Srebrenice, rekavši da je ta teza monstruozna, te da „ni jedno zlo, a u Srebrenici je počinjeno planetarno zlo, se ne može promijeniti“, misleći na počinjeni genocid.

„U Srebrenici je vojska i policija Republike Srpske počinila genocid dokazan u Haagu i ja ću reći uslovno politički verifikovan u Ujedninjenim nacijama u Njujork. Još jednom, potpuno sam siguran da se zlo promjenom imena ne može promijeniti. Ali ako politike koje personificira Milorad Dodik misle da mogu, onda neka promijene ime Republike Srpske. Što se tiče stanja sigurnosti u BiH u kontekstu ovoga što sam govorio, znam da policija u Federaciji drži stvar pod kontrolom i mislim da treba biti oprezan. Očajni ljudi, a Milorad Dodik je i kao političar i kao persona na ivici očaja, ukoliko pokuša bilo šta to će biti u najkraćem mogućem vremenu riješeno“, rekao je za FTV predsedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari