Protestni skup zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića u organizaciji Srpske radikalne stranke (SRS) počeo je sinoć ispred Doma Narodne skupštine, neposredno pre zatvaranja ovog izdanja Danasa. Sin Ratka Mladića, Darko, najavio je da će prisustvovati protestu SRS-a.


Zamenik predsednika SRS-a Dragan Todorović je uoči skupa pozvao sve patriotski raspoložene građane da na mirnom protestu izraze neslaganje s potezima aktuelne vlasti i hapšenjem Mladića.

On je istakao da očekuje prisustvo i predstavnika i simpatizera Socijalističke partije Srbije, podsetivši da su se vrh i članstvo SRS-a prvi odazvali na njihov poziv na protest povodom hapšenja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, 2001. Todorović je naglasio da je skup prijavljen MUP Srbije.

– Očekujemo od policije da ne dovodi organizovane grupe huligana sa zadatkom da ruše grad kao 2008. godine (protest zbog hapšenja Radovana Karadžića), kada je ubijen naš član Ranko Panić i od tada čekamo odgovor na pitanje ko je to uradio i koji su ljudi pokušali da razbijaju i pale Beograd – istakao je Todorović.

Funkcionerka Srpske radikalne stanke Vjerica Radeta rekla je uoči protesta da očekuje da će sve proteći bez incidenata. Radeta je istakla da je stranka uredno prijavila miting pod nazivom „Saradnja sa Haškim tribunalom predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa“.

Ona je dodala da ne očekuje nerede i incidente, jer „članovi i simpatizeri SRS nisu nikada bili ni u kakvim ekstremnim grupama“.

Šef pravnog tima za odbranu lidera SRS Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom Zoran Krasić rekao je juče pre početka mitinga da očekuje veliki broj građana, ali da ne očekuje nemire.

Prema njegovim rečima, jedina stranka za koju se zna da nikad nije pravila nikakve nemire jeste SRS, „ne računajući onaj miting povodom Karadžićeve isporuke kada je Državna bezbednost ubacila svoju grupu“.

– Moguće je i da će ubaciti svoju grupu, ali mi se ne obaziremo na potpuno unutrašnje stvari policije i Državne bezbednosti – naveo je Krasić juče pre mitinga. Odgovarajući na pitanje novinara o mogućim neredima tokom mitinga, Krasić je istakao da „ako vidite nekoga u masi da razmišlja o neredima, optužite ga da je prijatelj Ivice Dačića i Borisa Tadića“.

Na mitingu će, prema Krasićevim rečima, najviše biti predstavnika SRS, ali i „intelektualaca koji uvek na ovakvim manifestacijama prate SRS i verovatno će biti gostiju koji žele da se obrate javnosti povodom ove sulude saradnje Srbije sa Haškim tribunalom“.

– Nismo planirali protestne šetnje, već da taj miting bude u funkciji izražavanja političkih stavova i političkog neslaganja sa ovom samoubilačkom politikom Borisa Tadića – rekao je Krasić.

Angažovano 3.000 policajca

Skup SRS neće biti zabranjen jer je uredno prijavljen. Iz policije ističu da će biti zabranjeni svi drugi najavljeni, a neprijavljeni skupovi, poput okupljanja pokreta Naši 1389, koji je, takođe, pozvao svoje simpatizere da, ispred Narodne skupštine i u isto vreme kad i radikali, izraze protest zbog hapšenja Mladića. Inače, povećan je stepen bezbednosti upravo zbog najave ultradesničarskih organizacija. Iz policije ističu da je angažovano oko 3.000 policajaca, kao i da će policija obezbediti sve objekte od važnosti, diplomatska predstavništva, ali i sve objekte za koje se proceni da mogu biti ugroženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari