Dragiša Mijačić: Večeras teško do dogovora, moguće do 22. marta 1Foto: Print skrin N1

Međunarodna zajednica očekuje dogovor. Očekujem da bi možda do 22. ili 23. marta uoči Evrospkog samita mogao da bude postignut neki dogovor, odnosno da se postigne finalizacija svih odredbi. Diplomatski pritisak je takav na obe strane da će doći do usvajanja aneksa, rekao je gostujući na televiziji N1 Dragiša Mijačić, izvršni direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Koordinator Radne grupe za poglavlje 35 u Nacionalnom konventu o EU.

Prema njegovim rečima, nije realno da večeras obe strane izađu i kažu imamo dogovor, jer čvrsto stoje na svojim pozicijama, iako ne isključuje i tu mogućnost.

On se, govoreći o današnjoj dužini sastanka u Ohridu, podsetio i 2013. kada se razgovarao o Briselskom sporazumu i dužini tog sastanka.

Mijačić navodi da se iz izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandar Vučića može zaključiti da će teško doći do dogovora večeras.

https://www.danas.rs/vesti/politika/uzivo-pregovori-u-ohridu-posle-cetiri-sata-od-pocetka-razgovor-vucica-kurtija-i-evropskih-predstavnika-jos-uvek-traje-foto/

– Kurti očekuje da dođe do formalnog potpisivanja danas, što se neće desiti večeras. Vučić je možda spreman na neke verbalne pristanke. Kurti je više puta naglašavao da je on čovek velikih sporazuma. Ako nije ovaj sporazum u obliku da može da bude potpisan ne verujem da će on izaći i tako. Možda se i promeni i svi četvoro izaću i kažu da imamo dogovor, ali mi to niej realno – naveo je Mijačić.

Na pitanje o podignutim očekivanjima međunarodne zajednice, on odgovara da ovo jeste velika šansa jer je velika pažnja međunarodnih aktera.

On je naveo aktivnosti američkih diplomata poput Dereka Šolea, višeg savetnika u Stejt departmentu koji je razgovarao i sa Kurtijem i sa Vučićem i gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, i diplomata iz Brisela poput Miroslava Lajčaka.

– Pritisak je veliki na obe strane i bilo bi rizično da neka od njih odustane od sporazuma. Negde verujem da i oni igraju na kartu da će druga strana postaviti tako visoke zahteve da će oni biti okrivljeni za propast razgovora. I tu vidim dužinu ovih razgovora. Ali potreban je kompromis. Imamo jedinstvo međunarodne zajednice, jer dugo nismo videli jedinstvo EU i SAD koji su izašli sa zajedničkim dokumentom – navodi on.

Upitan ima li još manevarskog prisostora za dve strane, kaže da je on vrlo mali i dodaje da će obema stranama biti teško da kažu „ne“.

– Postoje različiti načini na koje obe strane mogu da poukušaju  kažu „ne“. Mislim da je u ovom momentu teže Kurtiju koji mora da proguta gorku pilulu formiranja ZSO. Biće komplikovano i jedniam i drugima – ukazuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari