"Drastični potezi zakočili bi evropsku integraciju" 1

Ukoliko Beograd povuče neki „drastičniji potez“, poput donošenja odluke o privremenom prekidu briselskih pregovora usled nezadovoljstva zbog odluke Prištine u vezi sa vlasništvom nad Trepčom.

 To će se, nesumnjivo, veoma negativno odraziti na nastavak evropske integracije Srbije, navode za Danas nezvanično izvori bliski Briselu, komentarišući mogući uticaj „slučaja Trepča“ na dalji evropski put Srbije. Prema rečima naših sagovornika, ako srpska vlada ovih dana objavi da će na izvesno vreme „zamrznuti“ pregovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom, „ne može da se nada da će nova poglavlja u pregovorima o članstvu u EU biti otvorena ove jeseni, a takva odluka Beograda bila bi u negativnom kontekstu pomenuta i u predstojećem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU“.

„Zvanični Brisel nedvosmisleno je stavio do znanja da i od Beograda i Prištine očekuje da budu primenjeni dosadašnji dogovori iz briselskog dijaloga, i to u kratkom roku, što uključuje sporazume o telekomunikacijama i energetici, a na to se odnosi i poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije u EU. Ako se to ne desi ove jeseni, nema ništa od otvaranja novih pregovaračkih poglavlja“, ističu izvori Danasa.

Komentarišući tvrdnje kosovskih vlasti da „nema pregovora oko Trepče u okviru briselskog dijaloga“, naši sagovornici iz diplomatskih krugova ne isključuju mogućnost da će se Brisel „na neki način uključiti u rešavanje tog problema“.

„Evropskoj uniji nije u interesu da dođe do kraćeg ili dužeg zastoja u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tako da je, bez obzira na poruke koje stižu iz Prištine o tome kako je Trepča vlasništvo Kosova, moguće da će Brisel iskazati spremnost da postane neka vrsta posrednika, kako bi dve strane pronašle kakvo-takvo rešenje za imovinska pitanja koja su izuzetno složena. Naime, neuspeh briselskih pregovora predstavljao bi i neuspeh EU, pod čijim okriljem se ti pregovori vode“, ukazuju diplomate.

Prema mišljenju sagovornika Danasa, pored usporavanja evropskog puta Beograda privremeni prekid briselskog dijaloga ne bi bio od koristi ni Prištini. „Kosovski zvaničnici su veoma svesni činjenice da bez glasova predstavnika Srpske liste u parlamentu Kosova neće biti usvojen sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je preduslov za dobijanje vizne liberalizacije. Dakle, i Beogradu i Prištini i Briselu je u interesu da se nastavi proces rešavanja kosovskog pitanja“, zaključuju naši izvori.

Ćutnja o pismu

U sedištu EU nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li je Evropska komisija dobila pismo Vlade Srbije. To pismo je javno pomenuo Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, koji je izjavio da će Brisel „pre ili kasnije morati da reaguje, imajući u vidu da je Vlada poslala pismo gde je objasnila štetne posledice odluke o Trepči“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari