Drecun: Albanci više nemaju blanko podršku SAD 1Foto: Screenshot

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da se politika Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji menja u načinu realizacije i da je sve manje politika pritisaka.

Dodaje da nemamo prava na grešku u odnosima sa SAD i da one mogu presudno da utiču na sve procese na Balkanu.

Milovan Drecun rekao je u Dnevniku RTS-a da su poruke američkog potpredsednik Džozefa Bajdena kosovskim političarima veoma snažne.

„Poseta Bajdena pokazala je da se politika Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji menja u načinu realizacije. Sve je manje politika pritisaka i SAD žele da ostvare presudan interes u regionu“, smatra Drecun.

Kaže da Albanci više nemaju blanko podršku SAD.

„Mislim da ne postoji albanska partija na KiM koja će omalovažiti autoritet SAD na Kosovu. ZSO je prioritet koji je važan za proces stablizacije i ta podrška SAD je rezultat dugoročne politike Srbije. Nemamo prava na grešku u odnosima sa SAD i one mogu presudno da utiču na sve procese na Balkanu“, ističe Drecun.

Kaže da po informacijama koje se nezvanično mogu dobiti, specijalni istražni tim Suda za zločine OVK, radi na pripremi optužnica.

„Najavili su prvu optužnicu u septembru. Bitno je da taj sud počne sa radom, a pitanje je da li će biti političkog pritiska na taj sud. Ja sam u razgovoru sa stranim diplomatama dobio informaciju da neće biti nedodirljivi“, kaže Drecun.

Dodaje da je ekonomska saradnja najvažniji čin stabilizacije političkih i drugih odnosa.

„Za prosperitet Balkana su najvažniji srpsko-albanski odnosi. Republika Albanija ima najsnažniji uticaj na Albance na KiM i zato je najvažnije poboljšanje srpsko-albanskih odnosa. U direktnoj korelaciji je što su bolji odnosi između Albanije i Srbije, to je izvesniji opstanak Srba na KiM“, smatra Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari