Drecun: Formiranje ZSO iznuđen potez 1Milovan Drecun Foto: Printscreen

Zajednička sednica skupštinskih odbora za Kosovo i Metohiju, kontrolu službi bezbednosti i za odbranu i unutrašnje poslove biće održana u petak, 30. marta i na toj sednici predstavnici nadležnih ministarstava izvestiće članove odbora o aktulenoj bezbednosnoj situaciji na Kososvu i Metohiju .

Ukoliko  informaciuje koje stignu budu označene  kao poverljive ta zajednička sednica tri odbora biće zatvorena za javnost “, rekao je novinarima u Skupštini Srbije Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM. On nije mogao da odgovori na pitanje da li će   na temu  Kosova Metohije  biti održana i sednica parlamenta Srbije .
„To  pitanje ćete morati da  postavite predsednici  Narodnog parlamenta Maji Gojković“, rekao je Drecun , a na primedbu da tu sednicu  već duže vreme traži opozicija, Drecun  je odgovorio da  nije na novinarima da se mešaju u posao predsednice parlamenta .
Drecun je  naveo da to što će Srpska lista sama formirati Zajednicu srpskih opština iznuđen potez i da je ta srpska politička organizacija na Kosovu prinuđena ta to učini sama.“Mi više ne želimo da budemo strana koju će Priština zamajavati… Nema više obećanja, hoćemo ZSO. Bez ZSO bespredmetno je razgovarati o normalizaciji odnosa“, rekao je Drecun i dodao da će  ZSO  biti formiran na osnovu sporazuma Beograda i Prištine i da ne vidi šta je tu protiv pravno i zbog čega Priština preti hapšenjem Srba koji će tu zajednicu formirati. Prema njegovim rečima albanska strana ne sme to da radi , već je obavezna da ZSO uvede u svoj pravni poredak.
Predsednik odbora za KiM ocenio je da je  Priština želela da na severu izazove sukob većih razmera, ali da je upozorena i da treba ozbiljno da shavate reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da Srbija neće sedeti mirno ako budu napadnuti Srbi na Kosovu.
“Nećemo gledati stradanje našeg naroda , jer naši  kapciteti su znatno veći , naša uloga  na poltičkoj sceni je veća”, rekao je Drecun,a na pitanje  da li to znači da će Srbija ako diplomatija i dijalog ne urode plodom  poslati Vojsku  u slučaju novih nasilja , on je odgovorio – ko govori o slanju vojske .
Drecun je  ponovio da je sastanak  Vučića i Mogerini  ukazao na pravac daljih aktivnosti  i rešavanju problema koji se pojavljuju i on je dovoljno upozoravajući i Albancima u Prištini.
„Mi ne želimo da razmišljamo o situaciji  u kojoj ćemo tamo da šaljemo vojsku . Kfor i Euleks su odgovrni za bezbednost. Tražimo  i od  SAD  da Prištinu natera da se ponaša na način koji ne izazava  nasilje i ne destabilizuje situaciju“, rekao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari