Drecun: Referendum ili izbori 1Milovan Drecun Foto: Printscreen

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas za RTS da će, ako se postigne sporazum sa Prištinom koji će regulisati konačni status Kosova, biti neophodno da se građani Srbije izjasne o tome, ali nije precizirao da li se radi o referendumu ili izborima.

Drecun je naveo da za sada postoji veliki otpor i Prištine i zapadnih zemalja da se o statusu Kosova uopšte razgovara, jer misle da je to pitanje zatvoreno.

Priština i zapadne zemlje računaju na to da će moći putem pritisaka, čak i ucena, da nateraju Srbiju da se odrekne dela svoje teritorije, ukazao je Drecun.

Komentarišući to što 14. juna Euleks, posle 10 godina, završava svoju misiju na Kosovu, Drecun je rekao da je to u punoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

Čini mi se da će ova suštinska redukcija mandata Euleksa biti u punoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i da je u potpunosti usklađena sa odbačenim Ahtisarijevim planom, koji predviđa dinamiku i korake ka punom zaokruživanju samoproglašene državnosti Kosova, rekao je Drecun.

On je dodao da se savetodavnom ulogom menja mandat i izlazi iz statusno neutralnog okvira, kao i da će ova odluka dodatno destabilizovati srpski narod i oduzeti mu mogućnost da „kako tako“ ostvari svoja prava.

Poručio je i da srpske vlasti nisu zadovoljne ukupnim rezultatima Euleksa.

Upravo zbog toga što se on nije ponašao statusno neutralno u najvećem delu svoje misije. Bilo je mnogo optužbi za korupciju, mada su one dolazile iznutra. Ali kakav god da je, on je predstavljao neku šansu, rekao je Drecun.

Govoreći o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, Drecun je zaključio da u Prištini, a i kod vodećih zapadnih zemalja, nema političke volje da se to reši.

U protivnom bismo imali mnogo ozbiljniju istragu. Prvo je bio pokušaj da se odgovornost prebaci na Beograd, a kada im to nije uspelo, probali su da sve to malo gurnu u zaborav… Sada vidimo neke besmislene argumente – te bila je magla, te kamere nisu radile. Sve to govori da ne postoji politička volja da se razreši ubistvo Olivera Ivanovića, ponovio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari