Drecun: Sud po zakonu, ne nacionalnosti 1Milovan Drecun Foto: Printscreen

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas za RTS da se sa organizacijom pravosudnih institucija na Kosovu povećavaju šanse da se postupa po zakonima, a ne po nacionalnoj pripadnosti.

Pravosuđe je jedan od ključnih principa iz prvog sporazuma postignutog u Briselu i, što se više postiže dogovora o realizaciji svih principa, to smo bliže formiranju Zajednice srpskih opština, smatra Drecun.

Srbi su do sada u kosovskom pravosuđu bili diskriminisani. Sada ćemo imati situaciju da se Srbima sudi po zakonima koji vladaju u Pokrajini, a ne po nacionalnoj pripadnosti, naglasio je on. Trebalo bi da radna mesta, ta sudska veća predviđena za srpske sudije, budu popunjena i da počnu da funkcionišu. Imaćemo mnogo veće šanse da izbegnemo slučaj kao što je slučaj Olivera Ivanovića, ocenio je on.

U slučaju Ivanovića, možda dovede do promene veća koje mu sudi. Njemu se sudi po nacionalnoj pripadnosti, a ne po dokazima i zakonima, istakao je Drecun.

Realizovanjem dogovorenog u Briselu, prema njegovoj oceni, Srbija je korak bliže formiranju Zajednice srpskih opština. Briselu se smanjuje manevarski prostor i moraće da izvrši pritisak na Prištinu. Ostaje nam još dogovor oko energetike, telekomunikacije su dogovorene, pravosuđe takođe, dodao je Drecun.

Ako se Zajedinca srpskih opština ne realizuje, kao alternativa ostaje ili potpuno obustavljanje normalizacije odnosa ili da se zajednica formira i da napredujemo, zaključio je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari