Drecun: Zid neće biti srušen 1

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je za N1 da zid u Severnoj Mitrovici, koji je po njima podignut da bi se nivelisala ulica, neće biti srušen i da je to samo novi izgovor Prištine da bi se odložilo formiranje ZSO.

Premijer Srbije je , kako podseća N1 pozvao je predstavnike Srba koji su učestvovali u smeni Ljubomira Marića sa pozicije kosovskog ministra administracije i lokalne samouprave, da do nedelje napuste kosovske intitucije. Ljubomir Marić smenjen je bez konsultacija sa Beogradom na zahtev premijera Kosova Ise Mustafe pod optužbom da je davao izjave koje su u suprotnosti sa činjenicom da je član Vlade Kosova.

Na pitanje kako će se nova kriza u odnosima Beograda i Prištine odraziti na dijalog u Briselu i formiranje Zajednice srpskih opština Drecun je rekao da ključnu ulogu mora da preuzme Brisel.

„Prištini svaki prekid u dijalogu odgovara, da bi pobegla od ključne stvari a to je formiranje ZSO“, kaže Drecun. On kaže da ako Priština nastavi sa opstrukcijom, „dovešće narod u situaciju da će sam formirati ZSO“.

„Dogovorena je struktura te zajednice, nadležnosti, način finansiranja, sve je dogovoreno. Oni su imali rok četiri meseca. Trebalo je odmah da donesu obavezujuću uredbu“, kaže Drecun.

Govoreći o zidu koji je podignut u Severnoj Mitrovici, a za koji je Tahiri rekla da mora da se ruši pošto nije po Briselskom dijalogu, Drecun kaže da ti „uopšte nije zid“.

„Ako se stavi gromobran, oni će to postaviti kao uslov. Dogovoreno je da se niveliše da ulica, i da se napravi pešačka zona. Taj most Srbi doživaljavaju kao faktor nestabilnosti.  Zid neće da se ruši“, kaže Drecun.

Dodaje da smatra da je Brisel previše blag u svojim reakcijama.

„To je bio trojni format. Ono što se dogovori garantuje Brisel. Ako se vidi da Priština beži od formiranja ZSO, postavljam pitanje šta je Brisel uradio? Šta su konkretno uradili?“, kaže Drecun.

Dodaje da institucije u Prištini moraju da preuzmu svoj deo obaveza.  Bez zajednice ZSO, Srbi nemaju perspektivu, kaže Drecun.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić potvrdio je da nekadašnji portparol i lider ekstremno desničarskog SNP 1389 Miša Vacić radi u Kancelariji, ali da nije njegov savetnik.

„Svako zaslužuje šansu da popravi greške. Mislim da je drugačiji profil potreban, naročito kada je u pitanju diskriminacija nekih grupa. Ne mogu sa pozicije poslanika da govorim o tome.
Potreban je jedan kompleksniji profil ljudi“, rekao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari