Nakon što su tvrdnje srpskih zvaničnika o isključivoj krivici Kfora za septembarske sukobe na Jarinju zamenjene svakodnevnim spekulacijama, čak i uz pozivanje na podatke bezbednosnih službi Srbije, da dobar deo odgovornosti leži na pojedinim vođama Srba na barikadama, postalo je jasno da istina nije crno-bela, a da država ima obavezu da obavesti javnost o svemu što zna u vezi s provalom nasilja na severu Kosova.


Nova sednica Odbora za bezbednost Narodne skupštine posvećena KiM, a koja bi bila otvorena za medije, još nije zakazana, iako je LDP zahtevao da se održi hitno, s obzirom na indicije da tvrdnje Ministarstva za KiM, ali i mnogih drugih predstavnika zvaničnog Beograda o pucanju vojnika Kfora na „goloruki narod“, nisu tačne. Sa sličnim zahtevom izašao je u medije i predsednik SPO Vuk Drašković, koji je međutim odlučio i da saopšti informacije proglašene državnom tajnom. Ako je Drašković u pravu, sukob na Jarinju 27. septembra isprovocirali su pojedini srpski demonstranti, koji su napali Kfor, dok prištinski mediji tvrde da je napad na američke i nemačke vojnike organizovao Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen iz Kosovske Mitrovice. Veselinović nije želeo da govori za Danas o ovim, za sada samo medijskim, optužbama.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je juče novinarima da je izveštaj bezbednosnih službi Srbije o dešavanjima na severu Kosova, predstavljen prošle sedmice skupštinskom Odboru za bezbednost, poverljiv dokument, a da je u medijima plasirana priča „pod jakim utiskom emocija“ i da „nije potpuno tačna“. Šutanovac je, objašnjavajući da nije ovlašćen da govori o detaljima, istakao da su nadležne službe na toj sednici prikazale objektivnu sliku, koja ne ukazuje direktno ni na čiju krivicu. „U Srbiji je potrebna najveća hrabrost da se kaže da istina nije ni crna, ni bela, nego da je istina negde između“, ukazao je Šutanovac, pri čemu je naveo da nema saznanja da je Kfor dostavio Beogradu video snimke incidenata na Jarinju, o čemu se takođe spekuliše u medijima.

Prištinski list Koha ditore objavio je, pozivajući se na izvore u Euleksu, da je grupu koja je 27. septembra navodno napala Kfor organizovao biznismen Zvonko Veselinović, što je juče u izjavi novinarima u Beogradu komentarisala ministarka pravde Srbije Snežana Malović. Kako je istakla, ako ima dokaza, nadležni organi pokrenuće postupak protiv Veselinovića.

„Niko ko je učinio krivično delo ne može da bude zaštićen, a naročito ako govorimo o nekim krivičnim delima koja pogađaju celokupno društvo i koja mogu da utiču i na međunarodni položaj naše zemlje. Sigurna sam da su naši državni organi policija i tužilaštvo kadri da istražuju ovakve slučajeve i da će, ako dođu do relevantnih dokaza, biti pokrenuti postupci“, rekla je ministarka Malović.

Vuk Drašković je ranije ove sedmice optužio srpske vlasti da od građana kriju istinu o događajima na severu Kosova i saopštio šta su, po njegovim saznajnima, službe bezbednosti prenele članovima Odbora za bezbednost. „Prokopan je neposredno blizu carinskog prelaza alternativni prelaz i to tako da ta zemlja izoluje i potpuno zatrpa bazu Kfora. Nije bilo reagovanja. Izašli su, razvukli žicu i zatvorili taj prelaz. Prema informaciji naših službi bezbednosti, njih citiram, ubrzo se pojavljuje grupa organizovanih ljudi, ne još narod koji će za njima doći, jer su ga zbunili da dođe, sa kamionom udaraju u žicu, nose makaze da raseku žicu i nasrću na vojnike Kfora“, rekao je Drašković za TV B 92.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saglasan je da bi javnosti trebalo saopštiti više informacija o sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o Jarinju. Šabić je poručio da bi kada neki tajni podaci dospeju u javnost to trebalo potvrditi ili demantovati i javnosti dati celovitu informaciju, a i upozorio je da, u skladu sa zakonom, oznaku tajnosti ne mogu imati one informacije koje prikrivaju izvršenje nekog krivičnog dela.

Srbi sa KiM za nezavisnu istragu

Predsednik opštine severna Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je za Danas da je ta opština Unmiku, Kforu, Euleksu i OEBS uputila zahtev da se o prošlonedeljnom incidentu na Jarinju spovede nezavisna istraga u okviru SB UN, ali i da ne očekuje njihov odgovor. Pantić podseća da je Kfor zvanično saopštio da neće biti istrage i tvrdi da se i na Savetu ministara država članica NATO čulo da je na Jarinju američki vojnik ranio četvoricu nemačkih pripadnika Kfora. On kaže da predsednici četiri opštine sa severa KiM osuđuju izjavu predsednika SPO Vuka Draškovića da su Srbi iscenirali incident na Jarinju. Izvori Danasa tvrde da se na terenu spekuliše da su nemački vojnici, kao i srpski civili, ranjeni s leđa. J. T.

Drašković: Neka me opet gone

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je da se pridružuje zahtevima svih koji traže njegovu krivičnu odgovornost zbog toga što je „rekao istinu“ o sukobima na Jarinju. „Pošto je ta istina proglašena za državnu tajnu, a laganje naroda za patriotsku politiku, logično je da odgovaram, i to što pre“, naveo je Drašković u pisanoj izjavi medijima. On je podsetio da je „zbog govorenja istine stradao deset godina od Miloševićevih patriota“, i to „ovih istih što i sada traže moje hapšenje“ i koji javno govore da je istina zločin i da se narodu Srbije „moraju kazivati laži“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari