DS: Bajatović da objasni zašto uvozimo gas umesto da ga koristimo iz podzemnog skladišta 1Foto: Beta/Milan Obradović

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas da direktor Srbijagasa Dušan Bajatović objasni građanima zašto je Srbija morala intervenetno da uvozi gas, nakon havarije gasovoda u Bugarskoj, umesto da je koristila gas iz podzemnog skladišta Banatski Dvor.

Zašto se nije, kako je navedeno, intervenisalo iz podzemnog skladišta Banatski Dvor, posebno imajući u vidu činjenicu da je nedavno vrh države uveravao da je to skladište puno i da građani i privreda spokojno mogu dočekati predstojeću grejnu sezonu i zimu.

Resorni odbor DS-a za rudarstvo i energetiku podsetio je da je havarija na gasovodu u Bugarskoj izazvala potpuni prekid isporuke ruskog gasa Srbiji 1. novembra i da su zato novosadske toplane ostale bez energenta. Da bi se stabilizovalo snabdevanje, Srbijagas je interventno kupio pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

Kako su naveli iz DS-a, direktor Srbijagasa je pokušao javnosti da kao razlog predoči neka tehnička ograničenja, ali Resorni odbor te stranke smatra da je javnosti ostao Dušan Bajatović dužan da odgovori na više pitanja.

Iz DS-a pitaju da li je Bajatović, uzimajući u obzir da je Gazprom, sa 51 odsto, većinski vlasnik PSG Banatski dvor u odnosu na Srbijagas (49 odsto), uopšte tražio saglasnost direktora Andreja Hakimova da se aktiviraju rezerve gasa uskladištene u Banatskom Dvoru?

Traže i odgovor zašto se nije pristupilo kombinaciji mera, odnosno, zašto nije u isto vreme aktivirano skladište Banatski Dvor i sproveden interventni uvoz.

Smatraju da jevnost treba da zna i da li je interventni uvoz u punom iznosu (pet milona kubnih metara) komercijalno povoljniji za Gazprom.

Iz DS-a su ukazali i da je postojeća gasna infrastruktura u potpunosti spremna da se iz pravca Horgoša može uvoziti gas i drugih dobavljača, a ne samo monopoliste GAZProma, i zato ih zanima zašto se donošenje nekoliko pravilnika i instaliranje nekoliko mernih uređaja odlaže u zvaničnim razvojnim dokumentima Srbijagasa čak do 1. oktobra 2022.

Resorni odbor DS za rudarstvo i energetiku naglašava da ova situacija „opominje da je transparentno upravljanje javnim preduzećima od vitalnog interesa za kvalitet života i životni standard svih građana Srbije“.

„Sada je svima jasno da je, pored snabdevanja gasom iz više pravaca, važno da imate i mogućnost izbora dobavljača. Nažalost, jasno je da će predstojeći pregovori o dugoročnom snabdevanju Srbije gasom u Moskvi biti samo prilika da se načini poneka fotografija i podigne rejting pred predstojeće izbore i da je pregovaračka pozicija Srbije u ovakvim uslovima vrlo slaba“, naveli su iz DS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari