DS: Država da izjednači privatnu i državnu lekarsku praksu 1Foto: EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od Vlade Srbije da hitno izjednači državnu i privatnu lekarsku praksu, kako bi se građanima omogućilo brzo i kvalitetno lečenje, odnosno da bi se smanjili ogromni redovi za pregled u kovid ambulantama.

Potpredsednik DS Nenad Mitrović naveo je u saopštenju da, iako svi građani plaćaju zdravstveno osiguranje, mogu da se leče samo oni koji imaju novac u privatnim ordinacijama, dok oni koji nemaju „mogu samo da čekaju u nedogled“.

„U šizofrenoj eri zaduživanja, izgradnji stadiona, kukanja po televizijama sa ekskluzivnih lokacija, pokušaja 52 atentata i rijalitija dešava se ponižavanje naroda epskih razmera. Mesecima unazad, građani čekaju po osam ili devet sati u redovima za pregled ispred kovid ambulanti, često sa visokom temperaturom i na ivici snage. Neretko se dešava da neko i premine čekajući“, naveo je Mitrović i dodao da se veterinari humanije odnose prema životinjama nego vlast prema građanima.

Mitrović je dodao da je država bila obavezna da obezbedi besplatne laboratorijske analize, jer su oboleli od kovida zdravstveno osigurani, ali da veruje da to namerno nije urađeno da bi građani bili primorani da idu u privatne laboratorije, u koje se slilo „blizu 100 miliona evra“.

„Danas na svakom ćošku imamo nekog ko može da izvadi krv – reklamiraju se na radiju, daju potvrde za učešće na svadbama i dugim proslavama. U većini slučajeva se nakon analiza novac uzma bez evidentiranog računa, te je država oštećena za minimalno 20 miliona evra. Za taj novac mogli smo da kupimo oko 500 novih ambulantnih vozila koja bi se raspodelila u celoj Srbiji, a to je samo jedan od primera. Zato tražimo da se odmah izjednači državna i privatna praksa, kako bi građni pod istim uslovima mogli da obave sve osnovne preglede i analize u Domovima zdravlja, ali i u privatnim ordinacijama i laboratorijama“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari