Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, pozvao je juče DS, DSS i Novu Srbiju na stvaranje koncentracione vlade koja bi vodila državu do sledećih parlamentarnih izbora. U toj vladi bilo bi mesta i za SPS, ali ne i za G17 plus i LDP.

– Koaliciona vlada mnogo je bolja od novog 5.oktobra – poručio je Nikolić novinarima i dodao da o ovoj ideji još nije razgovarao s liderima pomenutih partija. Ipak, oni su mu poručili da je s takvom ponudom i te kako zakasnio.

Ivica Dačić, predsednik SPS-a, smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi da se ideja o koncentracionoj vladi realizuje.

– Ja sam to predlagao u momentima kada nije postojala parlamentarna većina. Sada većina postoji, tako da mislim da je malo kasno za takvu ideju – kazao je Dačić novinarima. Predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić bio je oštriji, ocenom da je „jasno da Tomislav Nikolić i njegova stranka ovakvim predlogom žele da dobiju legitimaciju na vanrednim lokalnim izborima“.

Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba ZES-a, istakla je da ne postoje osnovne pretpostavke za formiranje koncentracione vlade i, samim tim, to ne može biti tema za DS. Kolundžija je navela da za sada ne postoje nikakve nesuglasice u vladajućoj koaliciji oko osnovnih ciljeva kojima zemlja treba da teži, da postoji parlamentarna većina i da je zato pitanje stvaranja koncentracione vlade došlo u pogrešno vreme.

Milica Vojić-Marković, poslanica DSS-a, smatra da u ovom trenutku nema prostora za stvaranje koncentracione vlade u kojoj bi učestvovali ta stranka i DS.

– Kada se pregovara i dogovara onda se upoređuju vlade i politike tih vlada. Ukoliko bi DS-u uspelo da usaglasi politiku s politikom DSS-a, možda bismo i mogli da sarađujemo. Ipak, sada nema nikakve sličnosti između onoga što rade Vlada i DS i, s druge strane, DSS – kazala je Vojić-Marković.

Ipak, kako smatraju u DSS-u, Srbija je u vrlo ozbiljnoj situaciji, treba razmišljati kako popraviti standard građana i podići kvalitet života i da, u tom smislu, sve opcije treba uzeti u obzir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari