DS i Zajedno zahtevaju odgovore od novosadske vlasti: Šta su učinili povodom oštećenja Banovine 1foto: 021.rs

Novosadski odbor Demokratske stranke i novosadska organizacija stranke „Zajedno“ uputili su danas zahtev gradskim vlastima za pristup informacijama koje se odnose na izgradnju podzemne garaže između Banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona tokom koje je ozbiljno oštećena zgrada Skupštine Vojvodine.

„Kao što je javnosti već poznato, zgrada pokrajinskog parlamenta je od 2007. godine pod zaštitom države kao spomenik kulture, a usled kopanja zemlje za buduću garažu na skupštinskom zdanju je došlo do pucanja zidova i drugih oštećenja. Zajedničkim zahtevom za informacije od javnog značaja koji su podnele dve stranke, od člana Gradskog veća zaduženog za oblast kulture Dalibora Rožića traže se podaci o postupanjima gradskih organa koji su po zakonu dužni da štite spomenike kulture u postupku izdavanja građevinske dozvole za radove u zoni spomenika i posle saznanja da je tokom iskopavanja oštećena zgrada pod zaštitom“, naveli su u saopštenju iz DS.

Kako dodaju, od Rožića se traže informacije o tome šta su Gradsko veće i on lično preduzeli povodom skandala sa oštećenjem zgrade Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, koje su vrste i kog obima ta oštećenja i da li je gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture izdao saglasnost na projektnu dokumentaciju na osnovu koje se izvode radovi koji su za posledicu imali oštećenja objekta pod zaštitom.

Traže se i podaci o tome da li su investitori dostavili Zavodu za zaštitu spomenika kulture poseban elaborat o uticaju planiranih radova na zaštićeni objekat, da li su investitor i izvođač radova tokom iskopavanja protivzakonito ušli u zonu zaštite spomenika i da li je urbanistički projekat po kojem se izvode radovi usklađen sa uslovima koje propisuje Zavod za zaštitu spomenika i pravilima o zaštiti spomenika kulture i zaštićene okoline.

Novosadski odbor Demokratske stranke je tražio da se zaustave radovi na izgradnji garaže čim su se u javnost probile informacije o opasnim oštećenjima na zgradi Skupštine Vojvodine.

Od gradskog ministra za kulturu se traži objašnjenje i o tome zbog čega Gradsko veće i on lično nisu takođe zahtevali da se radovi zaustave i utvrdi ko je kriv za nastalu situaciju.

„Rožić je dužan da javnost obavesti i o tome šta su organi izvršne vlasti preduzeli povodom postojanja sukoba interesa i potencijalno koruptivnog odnosa između predsednika Gradske komisije za planove Radonje Dabetića i projektanta garaže Andraša Lukača, koji su suvlasnici istog projektnog biroa. Protivzakonito je i moralno nedopustivo da jedan partner u firmi pravi privatni urbanistički projekat, a da ga drugi partner u ime grada odobrava“, nastavljaju iz DS.

Zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u ime Demokratske stranke i „Zajedno“ podneo je funkcioner stranke „Zajedno“ Mladen Cvijetić.

„O njegovom odgovoru javnost će takođe biti obaveštena od strane podnosilaca ovog zahteva koji u konkretnom koriste svoje zakonsko pravo da dođu do informacija koje gradska vlast očigledno pokušava da sakrije od javnosti“, zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari