DS: Ko radi za Vuka Jeremića - biće isključen 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Slobodan Pajović, potpredsednik GO DS i predsednik odborničke grupe te stranke, odlučio je da u Užicu i Zlatiborskom okrugu vodi kampanju Vuka Jeremića, kandidata za predsednika Srbije, bez obzira na to što je ta stranka podržala kandidaturu Saše Jankovića.

Pajović, koji je advokat i dugogodišnji član DS, kaže za Danas da je podneo ostavke na funkcije potpredsednika odbora i predsednika odborničke grupe, ali da će zadržati odbornički mandat.

– DS neću napustiti sam, osim ako stranka ne bude tražila da svi oni koji ne podržavaju Sašu Jankovića istupe iz stranke – rekao je Pajović i dodao da je iskazao sopstveni stav o tome da je stranka trebalo da podrži najboljeg kandidata za predsednika Srbije koji ne pripada vladajućoj stranci a to je, kako je istakao, Vuk Jeremić.

– Videćemo da li će i drugi članovi DS krenuti mojim primerom. Postoje oni koji se slično izjašnjavaju, a da li će to i javno učiniti, to ćemo videti – dodao je on i ocenio da njegov prelazak u Jeremićev tabor nije ilustracija novih podela među demokratama.

Jovan Marković, potpredsednik DS i predsednik užičkih demokrata, kaže da će Pajović, „ukoliko sam ne napusti DS, narednih dana biti isključen iz DS zbog nepoštovanja stranačke discipline i odluka GO i Predsedništva DS.

– Žao mi je što ćemo morati da prekinemo uspešnu saradnju sa gospodinom Pajovićem, ali odluke stranke se moraju poštovati, rekao je Marković. Istakavši da je „DS jedinstvena i da članovi poštuju stranačke odluke“, Marković navodi da je Pajovićev postupak „pojedinačni slučaj“ i da nije dokaz o novim problemima unutar DS.

– Dilema Saša Janković ili Vuk Jeremić donekle izaziva određene probleme, ali odluke stranačkih organa obavezuju sve članove i mi ćemo sa punim kapacitetom podržati Jankovićevu kandidaturu. Oni koji drugačije misle, trebalo bi da napuste DS – rekao je za Danas Marković. On je naveo da nema najava o tome da će drugi članovi napuštati DS zbog te dileme jer su ga u to, kako je rekao, uverili predsednici lokalnih odbora u užičkom kraju i drugim delovima Srbije.

Podsetimo, Predsedništvo i Glavni odbor DS doneli su nedavno odluku da na predsedničkim izborima podrže bivšeg zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Ostali jedinstveni i kad su odlazili Tadić, Stefanović i Petrović

– U ovom trenutku nemamo informacije o tome da će neko napustiti stranku i da će se opredeliti za drugačiju politiku – tvrdi Marković i dodaje da je „stranka jedinstvena, kao što je bila kada su svoje partije osnivali Boris Tadić, Borko Stefanović, Dušan Petrović i drugi“. Marković je odbacio učestale spekulacije o tome da stranka u Užicu tavori i da članstvo odlazi u druge partije. „Od oko 300 aktivnih članova, gotovo da niko nije prešao u stranke koje su osnovali Boris Tadić, Dušan Petrović ili Borko Stefanović. Ima pojedinačnih primera, ali odbor u Užicu je jedinstven i poštuje odluke Predsedništva i Glavnog odbora.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari