DS traži ostavku ministarke Milice Đurđević Stamenkovski zbog laganja u vezi sa obrazovanjem 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Demokratska stranka zatražila je danas da ministarka za brigu o prodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski podnese ostavku ili bude smenjena zbog „skandala oko njenog obrazovanja“.

Odbor DS za obrazovanje je u saopštenju optužio „Đurđević Stamenkovski da se godinama unazad, u kontinuitetu, lažno predstavljala kao diplomirani politikolog“, te dodao da je „u svakoj normalnoj državi, potpuno neodrživo da na poziciji ministra ostane osoba koja je lagala o svom obrazovanju“.

Beogradski Fakultet političkih nauka (FPN) saopštio je prethodno da ;Đurđević Stamenkovsk nije stekla zvanje diplomiranog politikologa na tom fakultetu, iako je to navodeno na sajtu Vlade Srbije.

FPN je za Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) potvrdio da je ona taj fakultet upisala 2009, ali da ga nije završila do 2020. godine kada je izgubila status studenta.

Đurđević Stamenkovski je za CINS rekla da je diplomu stekla „tek ove godine na ruskom Institutu za dijasporu i integracije“, ali je taj istraživački portal naveo da za to ;nije pružila dokaz jer je „predala dokumentaciju za upis na magistarske studije na Ruskom državnom socijalnom univerzitetu“.

Taj institut je za portal naveo da je Đurđević Stamenkovski od 2020. do 2024. prošla obuku na Institutu država SNG (Institut za dijasporu i integracije), specijalnost politikologija, na kursu koji je trajao 260 sati.

U biografiji ; Đurđević Stamenkovski, koja je sa biografijama ostalih predloženih ministara i ministarki dostavljena poslanicima, navedeno je da je posle Prve beogradske gimnazije upisala FPN na kome je stekla zvanje diplomiranog politikologa, naveo je CINS.

DS je dodala da je Đurđević Stamenkovski „i inače poznata kao osoba koja voli da se lažno predstavlja“, pa je, kako je ukazala, „godinama obmanjivala birače da je opozicionarka, a potom ulaskom u Vladu Srbije dokazala da je samo običan projekat vlasti“.

Takva osoba nije dostojna ni da bude deo političkog života Srbije, a kamoli da bude ministarka koja brine o porodici“, piše u saopštenju DS.

Ukoliko ministarka sama do kraja dana ne podnese ostavku, DS će tražiti od premijera Miloša Vučevića da je smeni, „zbog lažnog predstavljanja“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari