DS (ne)će imati svog kandidata za gradonačelnika Beograda 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

U Demokratskoj stranci juče zvanično nismo dobili odgovor na pitanje da li će demokrate imati svog kandidata na izborima u glavnom gradu…

… ili će od toga odustati s obzirom na to da od završetka predsedničkih izbora visoki funkcioneri DS najavljuju nastavak saradnje sa Sašom Jankovićem, čiju su predsedničku kandidaturu podržali.

Najkonkretniji u obrazlaganju saradnje bio je Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije, koji je rekao da će DS i Jankovićev pokret „zajedno ići na sve naredne izbore, od beogradskih do mogućih republičkih“. Kako je naveo, u DS Jankovićev pokret ne vide kao konkurenciju. Postavlja se pitanje hoće li DS zbog saradnje odustati od sopstvenog kandidata i podržati kandidata kojeg predloži Janković ili će pak Jankovićev pokret podržati kandidata DS.

Čirić juče nije odgovarao na pozive i poruke Danasa da pojasni svoju izjavu, a na poruke nije odgovarao ni predsednik DS Dragan Šutanovac.

Ipak, nezvanično se u DS mogu čuti razni komentari na temu DS-ovog kandidata za gradonačelnika Beograda, od toga da je još rano za takve odluke i pravljenje taktika do toga da bi predsednik DS Dragan Šutanovac mogao da trči tu trku. Prema rečima naših sagovornika, treba gledati širu sliku i razne interese pojedinaca koji se prelamaju. Neki od naših sagovornika iz DS smatraju da su demokrate već počele da Jankovićev rezultat na predsedničkim izborima prisvajaju za sebe, pogotovo u pojedinim beogradskim opštinama, te da poruke koje se sada šalju treba da stvore atmosferu, najpre u članstvu, ali i šire, da je normalno nastaviti saradnju koja bi dovela do toga da Janković podrži kandidata DS. Ukoliko Janković to odbije, prema tom scenariju ispao bi nefer prema DS. Pojedini članovi demokrata misle da Šutanovac treba da se kandiduje, dok drugi procenjuju da Šutanovac zna da eventualnim lošim rezultatom ne bi ništa postigao.
Obazriviji među našim sagovornicima smatraju da je trenutno puno nepoznatih okolnosti. Kako kažu, DS najpre treba da sačeka da Janković formira pokret i vidi kako će se pozicionirati, ali i šta će tražiti. Prema nekim procenama, Jankoviću nikako ne bi odgovaralo da ulazi u sukob sa demokratama, ali niko ne veruje da će do otvorenog sukoba i doći. Verovatnije je da će se sve odvijati ispod žita. Ne zna se još ni ko će učestvovati na izborima, ali svakako će trka za Beograd biti komplikovana, a u svemu se DS pa ni Janković mnogo neće pitati, ukazuju naši sagovornici. Kako objašnjavaju, tu je Beli Preletačević, za kojeg se predviđa da će rasti, zatim Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, pa predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, kojem će moguće, kako kažu naši izvori, pomoć pružiti neki od nekadašnjih članova DS, zatim tu je i Saša Radulović, lider pokreta DJB.

A svi oni glasove kupe sa „istog bunara“. To, prema procenama naših sagovornika, Vučiću najviše odgovara. Kako kažu sagovornici našeg lista iz stranaka opozicije, ima logike i praviti širi front kako bi se okupio dovoljan broj ljudi. Ranije su primenjivane i taktike da neko od jačih lidera privuče na svoju stranu više nego njegova stranka.

Da se unutar DS vodi intenzivan dijalog na ovu temu, pogotovo o odnosima sa Jankovićem, pokazuju i dileme o kojima demokrate nezvanično polemišu. Tako je jedna od njih ko unutar DS ima interes da demokrate imaju svog kandidata. Da li su to oni koji žele da očuvaju ili lošim rezultatom „ugase stranku“. Druga dilema je kome je u interesu da se sačuva uz saradnju sa Jankovićem. Mnogi, kako saznajemo, procenjuju da koalicija sa Jankovićem sprečava koaliciju DS sa SNS, o kojoj se sve češće nezvanično priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari