Koalicioni partneri Demokratske stranke u Vojvodini nisu bili prethodno obavešteni da je predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić odustao od vanredne sednice Skupštine APV kako bi „u četiri oka“ s premijerom Mirkom Cvetkovićem pokušao da se dogovori o izmenama Predloga zakona o javnoj svojini, saznaje Danas.


Prema rečima naših sagovornika bliskih pokrajinskoj administraciji, funkcioneri Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine tek su naknadno saznali da je Pajtić u ponedeljak, na dan za kada je bila zakazana sednica parlamenta posvećena amandmanima na Predlog zakona o svojini, otišao u Beograd na razgovor sa Cvetkovićem. Čak ni juče, 24 sata kasnije, u SVM i LSV nisu mogli da nam kažu šta su republički i pokrajinski premijer zapravo dogovorili, kao ni da li će Skupština Vojvodine uopšte zasedati. Kako ističu, očekuju da će Pajtić njihove predstavnike u vojvođanskoj vladi uskoro zvanično obavestiti o sadržaju dogovora sa Cvetkovićem.

Prema nezvaničnim saznanjima pojedinih medija, razgovori Cvetkovića i Pajtića će se nastaviti. Na sastanku u ponedeljak, njih dvojica su navodno dogovorili da Pokrajini pripadnu saobraćajnice koje povezuju dva ili više okruga, o vlasništvu nad železničkom infrastrukturom nije postignuta saglasnost, dok pitanje imovine proistekle iz raspada bivše SFRJ nije ni stiglo na dnevni red. Podsetimo, Vlada Srbije je posle tog susreta saopštila da će na osnovu sugestija pokrajinske administracije, a uz konsultacije s resornim ministarstvom, uložiti amandmane na Predlog zakona o javnoj svojini, koje će automatski prihvatiti.

Sagovornici našeg lista u Novom Sadu potvrdili da je u nedelju uveče sekretar parlamenta Milorad Gašić (DS), bez saglasnosti predsednika Skupštine APV Šandora Egerešija (SVM), telefonirao poslanicima, informišući ih da nema potrebe da dolaze na sednicu, kako bi se Vladi Srbije dalo dodatno vreme da odgovori na prethodno odbačene zahteve Vlade Vojvodine.

Vlada u Beogradu usvojila je Predlog zakona 6. septembra, ne uvažavajući stavove Vojvođana da Pokrajini treba da pripadne vlasništvo nad kanalskom mrežom, železnicom od regionalnog i lokalnog značaja, te saobraćajnicama takozvanog drugog reda, kao i da APV ima pravo svojine nad pojedinim objektima na teritoriji bivše Jugoslavije. Vlada Vojvodine je zbog toga, na sednici 8. septembra, definisala pet svojih amandmana i prosledila ih pokrajinskom parlamentu na usvajanje, kako bi potom, u formi zvaničnog akta institucija APV, bili predati Skupštini Srbije, koja će Predlog zakona razmatrati u poslednjoj sedmici septembra.

Tadić: Ustav je iznad svega

Predsednik Boris Tadić juče, na konferenciji za novinare u Beogradu, komentarisao je dogovore vlada Srbije i Vojvodine o javnoj svojini, ističući da njega pre svega zanima poštovanje Ustava. Tadić je, na pitanja novinara, rekao da „pozdravlja demokratski dijalog Vlade Srbije i vojvođanske vlade, ali ne i rešenja kojima bi se kršio Ustav Srbije“. Kako je istakao, sva rešenja u zakonu o svojini treba da budu delotvorna i da obezbede poštovanje integriteta Srbije, ustavnih načela i zakonskih principa. „Ja ću potpisati svako rešenje koje obezbeđuje integritet Srbije, ali neću potpisati nijedno rešenje koje ugrožava integritet i celovitost države“, kazao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari